Снимка Руслан Йорданов, bgtourism.bg
Slide
Slide

Атина. Гръцката икономика ще пропусне приходи в размер на 10% от брутния вътрешен продукт тази година поради спада в туристическия сектор и харчовете от чуждестранни посетители, съобщава кореспондентът на bgtourism.bg Иван Петрински.

Тази цифра произтича от прогнозата на Гръцката конфедерация на туризма (SETE) и правителството за

спад на приходите от туризъм с 80% тази година до 3,5 милиарда евро от 18,2 милиарда евро през 2019 г.

и от факта, че туристическата дейност през миналата година е пряко отговорна за 12,5% от БВП, показва последното проучване на института SETE (INSETE), публикувано във вторник.

Гърция, снимка Руслан Йорданов

Проучването, озаглавено „Приносът на туризма към гръцката икономика през 2019 г.“, заключава, че „туризмът пряко е допринесъл 23,4 милиарда евро за икономиката на страната (с 2,3 милиарда евро повече или 10,9% спрямо 2018 г.), докато общо (пряко и косвено) той е допринесъл между 51,6 милиарда евро и 62,1 милиарда евро.“ Докато туристическата дейност пряко съответства на една осма от икономиката, косвено тя представлява между 27,5% и 33,1%, отбелязва INSETE.

Пандемията доведе до драматичен спад в туристическата дейност по целия свят.

Световната туристическа организация изчислява, че намаляването на приходите тази година ще надхвърли 60% в сравнение с 2019 г. и може да достигне 80%. На този фон гръцкият туризъм също понесе сериозни загуби.

Банката на Гърция обяви във вторник, че входящите пътници са намалели с 80,1% през първите седем месеца

на тази година, възлизайки на 3,006 милиона души срещу 15,08 милиона за периода януари-юли миналата година. В същото време приходите от пътувания се свиха с 86,2%, достигайки едва 1,255 милиарда евро.

Временните данни за август показват, че приходите са близо 1,5 милиарда евро, което е малко по-високо в сравнение с първите седем месеца на 2020 г.,

според данните, обработени от Министерството на финансите, туристическите асоциации и BoG.

През последните четири месеца на годината, заради втората вълна на пандемията, конференциите, събитията и пазарите за градски почивки, които обикновено поддържат туризма след лятото, ще пострадат допълнително. Поради това не се очаква туристическите приходи от чужбина да достигнат повече от 600-700 милиона евро през септември-декември.

Иван Петрински
кореспондент на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията