Снимки Десислава Кулелиева
Slide
Slide

Синеморец. Синеморец е идеалният вариант за всички, които искат да се насладят на пълноценна почивка и райски плажове. Намира се на 4 км южно от Ахтопол и на 12 км от българо-турската граница.

Предполага се, че село Синеморец е построено върху останките от древно тракийско селище. Най-старите писмени сведения за него са от 1498 г. под формата на търговски документ. През вековете името му се променя няколко пъти – Каландзой, Галанджа, Каланджа, всички производни на буквалния превод на гръцката дума за „небесносиньо“ – „галаза“. Днешното си име Синеморец селото получава през 1934 г.

Разположен е в Природен Парк Странджа и цялата местност е резерват. Тук се срещат някои редки видове растения и животни.

Уникално красива гледка се разкрива при Северния плаж, наричан още „Устието на река Велека“.

Тук река Велека се влива в Черно море и това прави плажа един от най-красивите в света. Това е най-прекрасното място за плуване с маска и шнорхел. При спокойно море, видимостта във водите достига до 10 м и могат да се направят красиви подводни снимки.

Плажната ивица е дълга 700 метра и широка 90 м. Накъдето ви стига погледът ще виждате спокойни сини води, ярко зелени гори, златисти пясъчни дюни и причудливи скали.

В едно от най-съхранените и живописни селца по българското Черноморие има още два красиви и вдъхновяващи плажа – „Бутамята“ и „Липите“.

В южната част на залива се намират две извисяващи се над морето скали, популярни под името „Корабите“, наречени така заради формата си. Те са често посещавано място за снимки от професионални фотографи и любители.

Снимки и текст: Десислава Кулелиева, БНТ

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията