Начините за пътуване по принцип са ясни – кола, самолет, кораб, автобус, крака. Но има и няколко начина и особени места за пътуване, които със сигурност ще ви направят впечатление, просто защото са много необичайни.

И със сигурност звучат като неща, които бихте искали да пробвате, само за да разкажете по-късно, че сте го направили.

Балоните са на мода

Няма нищо странно в това да пътуваш с балон, освен ако той не е във формата на главата на Ван Гог.

Или с изображение на тъжни клоуни, смеещи се дракони, примигващи риби, които бавно-бавно обикалят из Европа, посещавайки събития като годишния фестивал на Дискавъри Ченъл в Бристъл, Англия, и Балонената фиеста в Лайпциг.

Шейните с елени в Лапландия

Не само Дядо Коледа пътува с шейна, теглена от елени. Народът сами е успял да влезе в 21-ви век като използва традиционния си начин на придвижване, за да развежда туристи из Лапландия.

Варианттите, които предлагат са класически – шейна, теглена от елен или от кучета. Ако бензинът поскъпне, може би наистина ще е по-рентабилно да се инвестира в кучешки сили.

Московското метро

Руският начин на мислене наистина няма равен на себе си. За тях не е достатъчно просто да направят метро в Москва, те държат да го направят така, все едно някой от съветските им лидери живее вътре – гравирани полилеи висят от таваните, подпирани от дебели мраморни колони по продължение на внушителни тунели, а наоколо се извисяват… бронзови статуи с пушки. Седем милиона души на ден се движат в подземния дворец на руската столица.

Японските мелодийни пътища

По принцип на път, където шофьорите настояват да натискат газта докрай, по света се слагат т.нар. легнали полицаи, които са също толкова недолюбвани от водачите, колкото и истинските полицаи.

В Япония обаче, както обикновено, вървят една крачка по-напред, защото в префектурите Уаякама, Хокайдо и Гънма има кратки отсечки от шосето, които свирят, когато минавате по тях.

Звукът трае около 30 секунди и едната от песните е японски поп, така че и най-закоравелият авто-рецидивист няма друг избор, освен да намали. Или да натисне газта докрай, за да свърши по-бързо мъката.

Бог да благослови Света Елена

Наполовина пътнически, наполовина товарен, този кораб обслужва презокеански територии на Великобритания в Южна Африка, най-известен, от които е остров Света Елена.

Едноименният кораб е единственият плавателен съд, който спира на отдалечения остров и доставя за там всичко от кози и овце до мебелировка и авточасти.

За пътуващите на него няма казино или бар и там хората се забавляват по стария начин приказват си на чаша чай, четат на палубата, взират с часове в морето.

Остров Света Елена има история, която си заслужава – открит е от португалците, анексиран от холандците и колонизиран от Великобритания, а накрая е избран за място за изгнание на Наполеон.

Вишну да благослови пакистанските автобуси

В тази част от света хората определено имат предпочитание към кича, но в Пакистан шофьорите на автобуси, таксита и рикши обясняват това с естеството на бизнеса си.

В азиатската държава имат традиция да изпъстрят возилата си с ярки изображения на филмови звезди, политици и индуски богове, ислямски пасажи, знаменца и червени цветя.

Те твърдят, че го правят, за да привличат клиенти и дотолкова вярват на този подход, че изплащат сумите за рисунките със седмици дори месеци, тъй като те са дело на майстори-художници.

Това със сигурност е бизнес отношение, но щеше да е по-хубаво да не се налага да се возите на покрива, защото няма място вътре… Блиц

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA