Slide
Slide

Русе. Нов туристически маршрут, наречен „Пътеката на исихастите“ край русенското село Пепелина ще привлича любителите на природата и на екстремните преживявания. Освен красотата на каньона на река Черни Лом, той включва и скален манастир от 13-14 век. Днес по атрактивния маршрут ще преминат първите туристи.

Истинско предизвикателство за любителите на силните усещания е адреналиновата пътека в Пепелина, която вече е разчистена и маркирана от Туристическо дружество „Приста“, съобщи БНТ. Новият маршрут включва и вертикални участъци, характерни за алпинисти.

Сашо Попов – председател на ТД „Приста“ – Русе: Сега ние имаме идеята да преминем с туристи, с по-обикновени .Закрепваме въжета, за които ще са фиксирани преминаващите, за да е безопасно.

Заедно с почистването, за първи път след повече от 100 години русенски историци направиха ново изследване на скалния манастир, след проучването на Карел Шкорпил, достигнал само до първата килия на монасите.

Евгени Георгиев – историк: Едно от най-интересните структурни елементи на комплекса е запазеното стълбище. Можело е монасите да вървят от речната долина, да се качат до същинската част на комплекса и оттам до най-отгоре.

„Пътеката на исихастите“ е част от по-голям проект на туристическото дружество за подобряване на възможностите за туризъм в най-малкото село на русенска област – Пепелина.

Сподели публикацията