Илин Димитров
Slide
Slide

Варна. Ако заболеваемостта от Ковид-19 спадне и България влезе в зелената зона, можем да имаме добър туристически летен сезон, каза за БТА председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров, който е преподавател в Колежа по туризъм в града и директор на Кариерния център към Икономическия университет. Неговите очаквания са, че сезонът ще е по-слаб от 2019 година, но по-добър от 2020-а. Прогнозите са, че можем да посрещнем около 4,5 милиона чуждестранни туристи, но те ще дойдат, само ако сме в зелена зона и ваксинираме служителите в сектора, които имат желание. Стоим ли в червената зона, няма да дойде нито един гост, посочи Димитров.

Тази година никоя държава няма да рекламира море, слънце, планини и коне, а сигурност, допълни експертът. Според него шансът на нашата страна да привлече туристи е единствено, ако предлага спокойствие на гостите. Записванията така или иначе ще са от типа в последната минута, но друг вариант да се привлекат свежи пари в сектора няма, беше позицията на Димитров.

Според него, е много добре, че държавата приема като приоритет ваксинирането на работещите в туристическия сектор. По думите му, в тази сфера пряко заетите са около 150 хиляди души, с косвено заетите броят им достига около 300 хиляди. Не е проблем тези хора да бъдат ваксинирани до началото на сезона, е позицията на Димитров.
На въпрос дали самите работодатели ще избягват да назначават служители, които не са имунизирани, Димитров дава отрицателен отговор. Обяснението му е, че от една страна, ваксинацията е по желание, от друга – работодателите в сектора имат крайно ограничен избор на кадри и не могат да си позволят лукса да отхвърлят потенциална работна ръка.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията