Карта на чешкото здравно министерство с цветови зони за риск от Covid-19 на държави в Европа.
Slide
Slide

Асоциацията на туристическите агенции на Чешката република настоява България да бъде изключена от списъка на страните с висок риск от Covid-19

Прага. Считано от 23 август 2021 г., Чешката република въвежда нови условия за пътуващите от България. По информация на посолството ни в Прага всички граждани, които  пристигат от България в Чехия, следва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването. Изключение се допуска за преболедували или ваксинирани граждани, които могат да го докажат.

Пристигащите от България следва да попълнят предварително електронен формуляр на пътуващия и да го представят при поискване на граничния пункт. Формулярът може да бъде открит на следния интернет адрес: https://plf.uzis.cz/

При пътуване през Чешката република транзит с напускане на страната до 12 часа след влизането няма изискване за регистрация на пътника преди пътуването. Няма и изискване и за представяне на антигенен или PCR тест преди или след влизане в Чешката република.

Сред новите правила за пътуващите до страната е и изискване за самоизолация за гражданите, пристигащи от България, като между петия и четиринадесетия ден на пребиваване в Чешката република те следва отново да си направят PCR тест.

Гражданите могат подробно да се запознаят с актуалните изисквания за влизане в Чешката република в съответствие с действащите противоепидемични мерки, както следва:

Правила за граждани, пребиваващи в ЕС:

https://www.mvcr.cz/mvcren/imgDetail.aspx?docid=22328391

Правила за граждани, които не пребивават в ЕС:

https://www.mvcr.cz/mvcren/imgDetail.aspx?docid=22328394

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Prague@mfa.bg.

В същото време Асоциацията на туристическите агенции на Чешката република настоява България да бъде изключена от списъка на страните с висок риск от Covid-19, съобщи БНР.

От асоциацията са поискали да бъде направен независим одит на метода, според който здравното министерство на Чехия включва отделни държави в така наречената карта на пътуващите.

Според чешките туроператори към момента няма реална причина България да се класифицира в червената зона като държава с висок риск от заразяване. Те са изчислили, че процентът на туристите, дали положителна проба след пребиваване в България, е пренебрежително малък- 0,03 на сто.

От утре България влиза в списъка със страни от „червената зона“ за пътуване до Испания. От вчера това важи и при пътуване до Белгия.

И двете страни ще изискват при влизане отрицателен PCR тест за Covid-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавируса. Ако пристигащите не могат да покажат един от трите документа, те ще бъдат поставяни под карантина.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegram,  LinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията