Slide
Slide

Милиони туристи прииждат към европейски градове като Париж, Венеция, Рим и Амстердам. И оставят след себе си боклук и опустошение. Добре е, че на много места вече се опитват да ограничат масовия туризъм.

Къде бяхте това лято? В Барселона? В Амстердам? Или може би в Рим? Същата идея обаче е хрумнала и на много други. И точно в това е проблемът. Масовият туризъм отдавна се е превърнал в напаст. Особено във Венеция: градът има 50 000 жители, но се посещава от 30 милиона туристи на година. Скоро на тези обсади ще бъде сложен край.

На всеки местен жител се падат по повече от 20 туристи

Амстердам също има проблем с масовия наплив: 860 000 жители, а 18 милиона туристи: повече, отколкото са жителите на цяла Холандия! Откриването на нови магазинчета за сувенири и нови хотели междувременно е забранено. Жителите на Амстердам имат право да отдават апартаменти под наем на туристи и курортисти за не повече от 30 дни в годината.

Същите проблеми имат и в Барселона, където 1,6 милиона жители се опитват да оцелеят по време на нашествието на 30 милиона временни окупатори на града. Задръстванията по главната пешеходна улица в центъра – Ла Рамбла – са пословични.

Само че нашествениците с къси панталони отначало бяха желани и изрично канени. И никой метрополия не се отказва от надпреварата за все по-голям брой нощувки на туристи. Та нали по този начин в хазната се вливат милиарди. Но на каква цена?

Мерки за ограничаване на масовия поток

Гневът на местните хора срещу туристите расте. Но кой ли турист би искал да се чувства като нежелан натрапник? Затова е по-добре градовете сами да ограничават масовия туризъм, като намаляват капацитета на хотелите и броя на вилните селища, а и като повишават туристическите такси.

В някои от градовете, към които масово се стичат туристи, вече се въвеждат такси за влизане в централните градски части. Въвеждат се и глоби за неуважително поведение. Сядането и консумирането на храна на прочутите Испански стълби в Рим, например, вече се наказва с глоба до 400 евро.

Туристическите обиколки стават все по-скъпи, защото броят на участващите в тях туристи вече се ограничава. И правилно! За какво ми е посещавам град, който е толкова претъпкан от туристи, че изобщо не мога да се добера до неговите забележителности, камо ли пък да им се насладя? Томас Шпан, DW

Сподели публикацията