Варна. Контролът върху шума от заведенията вече ще е изключително в задълженията на служителите на МВР  Това съобщи във Варна депутатът Валери Симеонов по време на заседание на областния консултативен съвет по туризъм. Полицията ще следи за тишината в интервала от 14.00 до 16.00 часа и от 23.00 до 08.00 часа, информира БНР.

Очаква се министърът на вътрешните работи Младен Маринов тази седмица да подпише заповедта, с която промените, произтичащи от Закона за защита на околната среда от шума, да влязат официално в сила.  „Досега имаше разминаване на отговорностите, промените ще облекчат съществено институциите, ще спестят излишно размотаване и съгласуване. Служители на РЗИ и НАП ще си спестят сблъсъците с недобросъвестни ползватели на заведения. Нещата вече са максимално опростени“, допълни още Симеонов.

Според него проверките, извършвани съвместно от служители на НАП, РЗИ и полицията през последните две години са дали своите „дисциплиниращи“ резултати и, особено в Бургас, сигналите на тел. 112 по отношение на високите децибели в заведенията рязко са намалели.

Намалели са и оплакванията от шум във връзка с празници на открито, цигански сватби и кръщенета. Те, според депутата, вече се провеждали предимно извън големите градове.

И за Варна сигналите спрямо нарушаването на нощната тишина са намалели. За сметка на това зачестили сигналите, подавани за шум на детски площадки и пред жилищни блокове. Общо 79 сигнала са подадени от началото на годината досега. Изготвени са 260 предупредителни протокола, издадени са 16 разпореждания, допълни комисар Илиян Илиев, началник на отдел „Охранителна полиция“.

В РЗИ-Варна  от 1 юни досега са подадени 9 жалби за нарушаване на шума в заведения и на открито. Една е за заведение във „Владиславово“, останалите – срещу силната музика в дискотеки в крайбрежната зона на Варна.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA