Slide
Slide

Туристи са били хоспитализирани след плуване в испанско токсично сметище, известно като „галисийски чернобил“. Искали са да си направят снимки за Instagram, тъй като водите изглеждали невероятно, съобщава „Сън“.

Но езерото, известно още като „галисийски чернобил“, всъщност е мястото на стара руда волфрам от Втората световна война и е изоставено през 80-те години на миналия век. Зашеметяващото синьо на водата идва от химическо замърсяване и може да причини сериозни здравословни проблеми. Миналата седмица няколко инстаграмъри заявиха, че са се разболяли, след като са влезли в контакт с искрящите сини води на езерото Монте Неме.

https://www.instagram.com/p/Bz3aEAEIZck/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Един от влиятелните инфлулерсъри, известен като Uxia, каза, че е преживяла алергична реакция, която е продължила две седмици според COOP. Друг заяви, че е изпитала повръщане и кожен обрив след потапяне във водата.
Трети инстагмър посочва, че няма никакви предупредителни знаци.
Мануел Ферейро, лекар в Университетската болница в Коруня, каза пред The ​​Local: „Краткото потапяне най-вероятно ще предизвика дразнене на очите и кожата, но по-дълът престой във водата и храносмилането на токсините може да предизвика стомашни проблеми, повръщане и диария.“
Сега Salvemos Cabana, местна екологична лоби група, моли депутатите да информират обществеността за опасностите на Monte Neme и да ограничат достъпа до езерото.

Сподели публикацията