Снимка Гери Николова
Slide
Slide

Вече няколко дни Министерството на туризма не отговаря на поставените въпроси от еколози и медии относно сигналите за забрана на достъп до плаж по родното ни Черноморие. Става въпрос за плаж Листи, където в момента се снима „Игри на волята: България“. Предаването ще бъде излъчено по Нова телевизия. Чрез своя фейсбук профил Гери Николова показа видео как тежка техника е изкоренила дървета и е направила път на плажа, а туристи не се допускат.

Ето какво пише в профила си Гери Николова днес: „Темата за опазването на околната среда и хармоничното съжителство между хора и девствена природа ще са акценти в съдържанието на предаването“ – Алекс Сърчаджиева за Игри на волята, което се снима в защитена зона, Странджа, плаж Листи, и заради, които зад плажа е изорана гората, изкоренени са дървета, вкарват се автомобили и тежка техника, сложени са поне 6 химически тоалетни, на плажа се пали огън, а охраната гони туристи да не ходят към плажа.. ..
Боклуците от пролетното почистване, което правят доброволци, не са изнесени от плажа, а са метнати в храстите отзад…“.

„Това са стари съществуващи пътища, по които е извършено престъргване с тежка техника. Категорично по цялото трасе няма съборени дървета. Единствено в долния край, където свършва пътя на метри от морето, има съборени на две места по десетина дървета, но те са издънкови стебла, не е ценна дървесина.“, заяви директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов след разпространени кадри на прокаран с булдозер път преди плаж Листи в Природен парк „Странджа“.

Министерството проспа как летовници вдигнаха румънско селище на плажа в защитена зона край Шабла

Новият риалити-формат на Нова тв се снима на няколко места по крайбрежието на Черно море с разрешението и съгласието на всички компетентни институции, това е посочено в официалната позиция на медията.

Изявлението идва в отговор на обвиненията на природозащитници, които в петък алармираха за прокарването на незаконен път в защитена местност и за ограничения достъп на посетители до плажа „Листи“. Той се намира в Природния парк „Странджа“.

„Екипът на „Олд Скул“ ООД – един от водещите продуценти на телевизионни предавания, започна работата по приключенското състезание на терен с разрешението и съгласието на всички компетентни институции. Изпълнителният продуцент и членовете на екипа му ще опазват и ползват обектите съобразно българското законодателство“, се посочва още в позицията на телевизията.

„Темата за опазването на околната среда и хармоничното съжителство между хора и девствена природа ще са акценти в съдържанието на предаването. Екипът ни сам изяви желание да почисти плаж Листи и изнесохме над 30 чувала битoви отпадъци“, заяви тв водещата Алекс Сърчаджиева.

Сподели публикацията