Slide
Slide

Северна Македония е може би една от най-очарователните, но все още недостатъчно популяризирани туристически дестинации в Европа. Може да не мислите, че няма много интересни места за посещение в страната, но бихте сгрешили.

Северна Македония днес е котловина от персийски, римски, османски и славянски култури, където в хоризонта на повечето градове доминират както православни християнски църкви и джамии, така и вездесъщите варовикови планини се издигат над тихата природа. Има много добри причини да посетите тази прекрасна страна и да се надяваме, че тази статия ще ви покаже някои от тях.

1.Скопие
Ако планирате да посетите Северна Македония, това вероятно ще бъде първата ви спирка. Скопие ще ви покаже как македонците приемат модерен европейски начин на живот, като същевременно запазват древното си минало. Няма по-добър пример от това, тъй като Каменният мост, който свързва новата, модерна част на Скопие с Стария Османски квартал и пресичането му ще ви накара да се почувствате като че ли пътувате назад във времето. Други интересни забележителности са крепостта Кале, градския площад, планина Водно и Мемориалната къща Майка Тереза.

2. Охрид
Град Охрид е най-големият град край езерото Охрид и е признат в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство поради културното си значение. Охрид е идеалното място за престой за няколко дни, докато проучвате старите градски забележителности, Охридското езеро и околните манастири. Не пропускайте да посетите Крепостта Цар Самуил, за да се насладите на прекрасна гледка към езерото и града. В близост се намира църквата Св. Климент от 13-ти век и Античният театър. В Охрид трябва да се видят и стенописите на църквата „Света София“ и снимките на Св. Йоан от манастира Канео.

3. Охридското езеро
На границата между Македония и Албания, Охридското езеро е грандиозно; красивите и чисти сини води блестят в слънцето, заобиколено от планини. След разпадането на Югославия през 90-те туристите едва сега бавно се връщат на брега. Едно от най-дълбоките и най-старите езера в Европа, Охридското езеро е много важна и биоразнообразна екосистема. Той е дом на широк спектър от видове, които са ендемични за района, като хищни риби и сладководни охлюви. Охридското езеро е едно от скритите скъпоценни камъни на Балканите и Северна Македония.

4. Каньон Матка
Разположен само на 17 километра югозападно от Скопие, Каньон Матка е едно прекрасно място за посещение. Посещение на езерото Матка, заобиколено от стръмните стени на драматично ждрело, е перфектното преживяване за тези, които обичат да бъдат в природата. Каньон Матка разполага с 10 пещери и няколко скални образувания и пукнатини. Пещерата Врело е най-впечатляващата – най-дълбоката подводна пещера в Европа! В допълнение към природните дадености, каньонът Матка е дом на три църкви – манастирът Св. Андрей, манастирът „Св. Николай Шишовски“ и манастирът „Матка“.

5. Манастир Свети Наум
Манастирът „Св. Наум“ се намира на около 18 километра от Охрид, разположен на скалиста скала близо до границата с Албания. Нейните впечатляващи фрески от 16 и 17 век го правят популярна туристическа атракция и чудесна възможност за еднодневна екскурзия от Охрид. Посетителите се радват на панорамна гледка към езерото и възможност да посетят близката река Дрим, която тече от Охридското езеро и в Адриатическо море.

6. Национален парк Маврово
Този национален парк е най-големият в Северна Македония и се простира на над 192 000 акра от езерото Маврово до албанската граница. Национален парк Маврово е дом на най-високите върхове в Северна Македония и най-добрите ски в страната. Ски курортът Маврово разполага с три и четири звездни хотели в и около град Маврово за тези, които искат да резервират ски ваканция. Най-доброто време за каране на ски в Маврово е от ноември до април. В по-топлите месеци Националният парк Маврово става буен и зелен. Езерото Маврово е най-голямото изкуствено езеро в страната.

7. Национален парк Галичица
Разположен между езерата Охрид и Преспа, зашеметяващият национален парк Галицица е диво и прекрасно място за посещение. Девствените и непокътнати долини, гори и планини със сигурност ще очароват любителите на природата. Доминиран от варовиковия масив Галичица, който се намира между двете езера, националният парк е дом на редица възвишени върхове. От техните върхове се откриват спиращи дъха гледки към заобикалящата природа. С живописни малки планински селища, изобилие от фантастична фауна и флора и разнообразен пейзаж, който обхваща езера, планини и долини, природната красота на Национален парк Галичица си струва да се посети.

8. Стоби
Древният град Стоби е един от най-значимите археологически обекти в Македония. Стоби за пръв път е основан от Кралство Пеония в 7-ми век, след което в крайна сметка е завладян от Кралство Македония, а по-късно от римляните и византийците. През римско време Стоби е бил столицата на провинция Македония Секунда. Значението на Стоби произтича от стратегическото му положение по стар римски търговски път – път, който води от река Дунав (Сърбия) чак до Егейско море (Гърция). През ранния християнски период градът имал няколко църкви, базилики и баптистерий.

Източник: David’s Been Here

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията