Варшава. Полският бизнес може да се възползва от предимствата на България като инвестиционна дестинация. Полша е важен партньор за страната ни в областта на търговията и инвестициите и сме заинтересовани от активизиране на търговското сътрудничество и увеличаване на присъствието на полския бизнес и на полски туристи у нас. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с Ярослав Говин, заместник министър-председател и министър на икономическото развитие, труда и технологиите на Полша. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера Николова във Варшава. Николова отправи покана за организиране на българо-полски икономически форум онлайн, който да подпомогне задълбочаването на бизнес партньорството между двете страни.

Българският вицепремиер заяви, че днешната среща дава отлична възможност за обмен на виждания по сътрудничеството в ключова и за двете държави област – освен в областта на туризма, който е и мощен двигател за насърчаване на двустранните ни отношения, така и в областта икономиката, търговията, високите технологии и отбраната. В хода на разговорите беше потвърдено желанието на двете страни за подписване на анекс към Спогодбата за сътрудничество в областта на туризма между двете държави от 1969 г.

Марияна Николова разговаря с Анджей Гут-Мостови, откри българско туристическо представителство и фотоизложба във Варшава (снимки)

Това би дало нов стимул на двустранното ни сътрудничество, коментира вицепремиерът Марияна Николова. „Вярвам, че с подписването на анекса ще поставим основа за допълнително активизиране на двустранните ни отношения по редица ключови въпроси“, заяви Николова. Стокообменът с Полша отчита стабилни нива, като през първите десет месеца на 2020 г. е близо 1,5 млрд. евро, което представлява увеличение с 0,9% спрямо същия период на предходната 2019 г., изтъкна още вицепремиерът.

Наша мисия е да утвърдим България като целогодишна туристическа дестинация. Полша е сред 10-те водещи пазара за входящ туризъм у нас. От началото на 2020 г. до 20 декември 2020 г. над 85 хил. полски туристи са пренощували в местата за настаняване в България. Основната част от тях са пристигнали в България с цел морски или бизнес туризъм. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с представители на полските туроператори. Министърът обясни, че със своите климатични и природни дадености, хилядолетна история и култура, страната ни е съвременна и модерна туристическа дестинация, която може да предложи отлични условия на полските туристи за морски и ски туризъм, голф туризъм, културен туризъм, спа туризъм и много други.

„Считам, че съществува възможност за надграждане на сътрудничеството ни“, посочи вицепремиерът на Полша Ярослав Говин. Той заяви, че Полша подготвя нова икономическа стратегия за развитие на страната и той ще обърне внимание на полските инвеститори за възможностите, които дава България като инвестиционна дестинация.

България е една от любимите посещавана от поляците дестинация поради чудесния климат, прекрасните пейзажи и огромното културно-историческо наследство, заяви още полският заместник министър-председател. Той обясни, че до момента Полша се справя добре с овладяването на разпространението на COVID-19, както и с икономическите последици причинени от пандемията.

Марияна Николова пред полски журналисти: България е сигурна и безопасна четирисезонна дестинация

България е сигурна и безопасна туристическа дестинация, в контекста на продължаващата пандемия, която предлага разнообразен туристически продукт през четирите сезона. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с полски журналисти във Варшава.

През последните години се наблюдава постоянен ръст в туристическите посещения на български и полски граждани в Полша и България, коментира министър Николова. И добави, че целта на Министерството на туризма е полските граждани да припознаят България като целогодишна туристическа дестинация, която предлага разнообразен продукт.

По думите ѝ България е една от малкото страни с ясно изразени четири сезона – пролет, лято, есен и зима. Със своите климатични и природни дадености, хилядолетна история и култура, България е съвременна и модерна туристическа дестинация, която може да предложи отлични условия на полските туристи за морски и ски туризъм, голф туризъм и културен туризъм, увери тя.

Вицепремиерът акцентира пред представителите на медиите, че местните здравни власти и Министерството на туризма са приложили всички необходими мерки по българските курорти и туристически дестинации, за продължаването на ваканционния период без риск от заразяване с COVID-19 за туристите. Министерството на туризма издаде Указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване с коронавирус в България, Указания за безопасното експлоатиране на плажовете и плажните принадлежности и Указания за прилагане на противоепидемичните мерки в зимните курорти за сезон 2020/2021, поясни министър Николова. И наблегна на факта, че страната ни е част и от световните дестинации, получили печат за сигурност и безопасност от Световния съвет за пътувания и туризъм.

Вярвам, че с откриването на българското туристическо представителство двете страни ще имат възможността да ускорят темпа на своето сътрудничество.  Смятам, че между нас съществува голям потенциал за реализиране на общи проекти и инициативи.

В отговор на журналистически въпроси вицепремиерът Николова обясни, че на морските летища Варна и Бургас има заяви за чартърни полети, съответно 5 и 7 хил. полета. Разчитаме на масовата ваксинация и инициирах процедура за приоритетно ваксиниране на работещите в сектор туризъм, допълни тя. По думите ѝ страната ни ще разчита основно на зелените коридори и пристигането на туристи с автомобил, тъй като много хора избират по този начин да се придвижват.

Относно работата на ресторантите министър Николова информира, че на този етап не са отворени заведенията извън хотелите, като се очаква те да заработят на 1 март при подходящи противопедемични мерки.  В момента действащи са ресторантите само в местата за настаняване при ограничение от 50 на сто от капацитета си и до 22 часа и при 1.5 м. разстояние, обясни още българският министър.

Считам, че бизнесът ще бъде достатъчно гъвкав, за да предложи атрактивни оферти, които да отговарят на очакванията на полските туристи, поясни министърът. И изрази надежди за възстановяване на полетите и рестарт в сектора.

Полските медии проявиха интерес и към мерките, които е предприело българското правителство, като вицепремиерът поясни, че за туризма има мярка за запазване на заетостта от 80 на 20, като в рамките до 60 дни при затваряне социалната мярка предвижда плащане до 75 на сто от осигурителния доход.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA