Лимасол (Кипър), снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Лимасол. Руските туристи ще могат да посещават Кипър. Това официално обяви Савас Пердиос – зам.-министър на туризма, който направи изявление по държавния тв канал CyBC. Припомняме Ви, че страната официално обяви, че има намерението да отвори границите и летищата си за туристи от 1 март 2021 г. Кипър е член на ЕС, като това може да даде възможност и на други държави, които разчитат на руските туристи, за да спазят туризма си, да отворят своите граници за пристигащи от Русия.

Пристигащите туристи ще трябва да преминат тест, а туристите от „червената“ зона, която включва Русия, освен теста, направен в тяхната страна, ще трябва да преминат още един след пристигането си в Кипър, съобщи Турпром.

„Туристите ще могат да посещават Кипър без карантинни ограничения, ако при пристигането им не се получи положителен тест за COVID-19“, каза Пердиос. Той припомни, че според предварително обявения списък Кипър ще възобнови въздушните си връзки с 56 държави, те ще бъдат разделени в следните категории:

Държави-членки на ЕС;

Държави от Европейското икономическо пространство (Норвегия, Исландия, Швейцария, Лихтенщайн);

Трети държави, посочени в документа с препоръките на Съвета на ЕС (ЕС 2020/912 от 30 юни 2020 г. относно временното ограничаване на несъществени пътувания до ЕС и възможното премахване на такова ограничение);

И най-важната част от списъка за руските туристи: Великобритания, Русия, Израел, Украйна, Беларус, Египет, Йордания, Ливан, ОАЕ и Саудитска Арабия.

Заместник-министърът подчерта, че всяка от тези страни ще бъде маркирана с цветове в съответствие със ситуацията с пандемията на коронавируса. Туристите от Зелената зона няма да се нуждаят от тест за Covid-19 при пристигане. Туристите, които летят от страни от категорията „оранжево“, ще трябва да представят отрицателен сертификат за тест, преди да се качат на самолета.

„България Ер“ пуска нова самолетна линия между София и остров Крит

И накрая, гостите от страните от „червената категория“, където е включена и Русия, ще трябва да бъдат тествани както преди качване, така и след пристигане. Пердиос обяви планове за туристическата рекламна стратегия за Кипър през 2021 г. – островът ще се фокусира предимно върху дигиталната реклама.

„Правителството е готово да стартира най-голямата дигитална кампания, създавана някога за популяризиране на Кипър в чужбина като туристическа дестинация“, каза той.

„Насърчаването на страната ни чрез дигитални маркетингови стратегии е от първостепенно значение за нас. Всички искаме туристите да се върнат в Кипър “, допълни зам.министърът по туризъм.

Правителството на Кипър планира да одобри няколко проекта за модернизация на инфраструктурата, свързани с велосипедни маршрути, места за гмуркане, културни обекти, плажове, развлекателни центрове, обществени тоалетни и места с религиозен интерес. Също така правителството ще инвестира в кулинарния туризъм и за развитие на туризма в планинските райони.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Най-важните новини от туризма в България

Сподели публикацията