Slide
Slide

София. Сдружението на заведенията в България поиска собствениците на ресторанти да получат право да работят само на Нова година, но все още нямат отговор от властите. Съгласно сега действащата заповед те трябва да останат затворени до 31 януари.

Проведена анкета сред 1700 членове на Сдружението показва, че 51% предпочитат да работят на Нова година, 49% предпочитат да останат затворени.

Кметът на Чепеларе направи инспекция за спазването на противоепидемичните мерки в Пампорово

Според нас ситуацията е изпусната от контрол, защото получаваме много сериозна дискриминация, навсякъде всички големи търговски обекти са отворени„, заяви пред БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведения в България.

Заведенията ще върнат средствата на клиентите, които са платили капаро за предстоящите празници.

„Нас ни притеснява друг въпрос – дали някой се съмнява в това, че доста голяма част от хората, особено младите, ще празнуват Нова година. Дали ще я празнуват вкъщи на гости, където няма да има абсолютно никакъв контрол, няма вентилация, дали ще я празнуват в някакви помещения, които са наели, в които ще има повече от 15 души и няма да има никакъв контрол. Дали пък някои от колегите, които са недобросъвестни няма да предпочетат да работят на Нова година по някакъв начин, който не би трябвало да се случва„, подчерта Емил Коларов в предаването „Преди всички“.

Според Емил Коларов по-разумното решение би било да се разреши на собствениците на заведения да работят на Нова година при строг контрол.

„Знаете, че да вземем решение за удължаване на затварянето беше много трудно. Изключително сериозни компромиси трябваше да бъдат направени. Вярвам, че за нито един от нас няма колебание, че опазването здравето и живота на всички граждани е на първо място. Изключително важно беше мнението на лекарите, на НОЩ, така че взеха се под внимание всички гледни точки и решението да затворим беше изключително трудно, защото то ще ни струва около 250 милиона лева допълнително. Това ще бъдат както по отношение на мерките за затворени бизнеси, така и по отношение на програмата, която днес тръгва към Министреството на икономиката по линия на ОП „Конкурентоспособност“ 156 милиона лева“, заяви в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията