Slide
Slide

Рим/Лондон. Правителството на Италия въвежда нови ограничителни мерки за Коледните и Новогодишните празници. Те ще важат на територията на цялата страната и ще са различни спрямо определени периоди. Великобритания въвежда нови по-строги ограничения в някои райони на страната. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на Външните работи.

В Италия за дните от 24 до 27 декември, 31 декември 2020г., от 1 до 3 януари, като и на 5 и 6 януари 2021г. включително ще се прилагат правилата на „червената зона“. С тях се забранява излизането извън собствената община и излизане от вкъщи без уважителна причина. Затварят се барове и ресторанти (освен за взимане на храна за вкъщи и за доставка по домовете) и магазините (освен аптеки, магазини за хранителни стоки, вестникарски будки и др. обекти, считани за извършващи съществени дейности).

Ски пистите в Пампорово са отлично подготвени, курортът е щурмуван от хиляди туристи на старта на сезона (снимки)

За дните между 28 и 30 декември 2020г., както и на 4 януари 2021г. включително ще се прилагат правилата на „оранжевата зона“. С тях се забранява излизането извън собствената община без уважителна причина и излизането от вкъщи в интервала  от 22 до 5 часа без уважителна причина. Баровете и ресторантите се затварят (освен за взимане на храна за вкъщи и за доставка по домовете), както и търговските центрове в празнични и предпразнични дни (освен аптеки, хранителни магазини, вестникарски будки и др. обекти, смятани за извършващи съществени дейности).

В дните, в които се прилага „оранжевата зона“, се разрешава пътуването извън общини с население до 5000 жители и на разстояние не по-голямо от 30 километра от границите на въпросната община, като остава забранено пътуването до административните центрове на провинции.

Riu Hotels & Resorts са обявени за хотели на годината в България

В дните от 24 декември 2020г. до 6 януари 2021г. ще бъде позволено пътуването до едно-единствено частно жилище, разположено в същия регион, само веднъж на ден, в интервала между 5 и 22 ч. на до двама души (извън лицата, живеещи в това жилище). В тази бройка не са включени децата под 14 г., над които пътуващите упражняват родителски права. В нея не влизат и хората с увреждания и лицата, които не са самостоятелни, но съжителстват с пътуващите лица.

Извършването на физически упражнения и спортна дейност навън самостоятелно остава позволено.

При нужда от съдействие българските граждани в Италия могат да се обръщат към българското посолство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643, +39 349 492 7764, както и към Генералното ни консулство в Милано на телефон:+39 3756596458.

Намаляват карантината при влизане в Гърция

Великобритания въвежда нови по-строги ограничения от 4-та степен, които влизат в сила от полунощ на 19-ти срещу 20-ти декември. Те ще обхванат регионите Лондон, Кент, Есекс и Бедфордшир и ще важат поне до 30 декември. Промените се въвеждат заради открит в страната нов щам на Ковид-19, който според официално изявление на британския премиер Борис Джонсън, се разпространява много по-лесно.

Съгласно новите правила всеки, който се опита да напусне Лондон, може да бъде арестуван. Забраняват се срещите на закрито с всеки, който не е част от съответно домакинство. Жителите на тези райони следва да останат по домовете си, освен ако не се налагат пътувания до работното място, в случай, че не могат да работят от дома си.

Wizz Air е авиокомпания на годината в България

Други допустими изключения са образование, грижа за деца, или физич​ески упражнения на открито. Разрешават се срещи с до едно лице от друго домакинство, но само на открити обществени места.

В зоните, които са в 4-та степен, се отменя възможността за формиране на т.нар. Коледни балони, докато в районите в степени от 1 до 3 възможността за събирания на до три домакинства се ограничава само до Коледа (25 декември), а не за първоначално обявените 5 дни (23-27 декември). Събиранията за отбелязване на Нова година остават забранени във всички райони.

Бургас е носител на голямата награда „Дестинация на годината“

Ограниченията от 4-та степен ще се прилагат във всички области, които сега са в 3-та степен на рестрикции, вкл. Кент, Бъкингамшир, Бъркшир, Съри (с изключение на Уейвърли), Госпорт, Хавант, Портсмут, Ротър, Хейстингс, Бедфорд, Централен Бедфорд, Милтън Кейнс, Лутън, Питърбъро, Хертфордшир, Есекс (с изключение на Колчестър, Утълсфорд и Тендринг). Те ще важат и във всички 32 района на Лондон.

Всички „несъществени“ бизнеси, предоставящи услуги, следва да затворят. Това включва фризьорски салони и салони за красота, фитнес зали и съоръжения за отдих. На жителите на районите в степен 4 се забранява пътуване в чужбина за празниците. Населението от другите части на страната следва да избягва посещения на райони, попадащи в 4-та степен на ограничителни мерки. Летищата във Великобритания за сега остават отворени.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763 или по електронната поща: ambass.office@bulgarianembassy.org.uk, ambass.office@bgembassy.plus.com, consular@bulgarianembassy.org.uk.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията