Slide
Slide

Велико Търново. Хотелиерите и ресторантьорите започнат работа с жълти жилетки в знак на протест и с настояване към правителството и парламента за законодателни промени, които да изсветлят бранша. Настоява се и за въвеждане на 5% ДДС за лекарствата, основите хранителни стоки и туризма, съобщи БНР. На национална среща на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново беше приета протестна декларация с пакет от мерки за борба със сивия сектор. От бранша настояват държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма, поясни съпредседателят на БХРА Вени Петрова:

„Искаме отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка. Искаме категоризация на всички обекти, които работят като топла точка и като кафе машини. Искаме въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти. Намаляване на ДДС ставката на 5%“.

Исканията ще бъдат внесени до седмица до ресорните министерства и парламента. На 25 януари хотелиери и ресторантьори започват символичните си протести като ще работят с жълти жилетки. Ако не се стигне до започване на преговори, ще последват ефективни протести, предупредиха от бранша.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията