Slide
Slide

Добрич. На 24 юли от 11.00 часа пред Музея в градски парк „Св. Георги“ струнен квартет „Добрич“ в състав Ирина Олшанска – цигулка, Ивелина Калчева – цигулка, Веселина Зайранова – виола и Олена Мошинска – виолончело ще предложи съботна прохлада с популярна и филмова музика. Кратката история на този квартет крие зад себе си богатите професионални биографии на четири прекрасни дами, които обединяват не само красотата, а и любовта си към музиката. Дебютът на струнен квартет „Добрич“ се състоя на 26 юли 2019 г. по покана на архитектурен комплекс „Двореца“ в Балчик в т. нар. Нимфеум.

Символното значение „светилище на нимфи“ бе онзи артистичен щрих, който тогава допълни блестящата изява на четирите грациозни изпълнителки. Изпълненията им, освен брилянтна техника, високо оценена от публиката носят и визуална наслада, а реализираният  успех там доведе до продължаване на музикалните им изяви.

Идеята за създаването на струнен квартет „Добрич“ е на Ирина Олшанска – признат цигулар и концертмайстор на Български камерен оркестър – Добрич, а тя е – да представи в по-мобилна, изцяло дамска формация възможностите на колегите си. Самата Ирина е родена в Украйна. Завършила е Национална музикална академия „Пьотр Илич Чайковски“ в Киев. Защитава солова аспирантура по цигулка в Национална музикална академия „Микола Лисенко“ в Лвов. Преподавала е цигулка и камерен ансамбъл в Националния институт по музика „Рейнолд Морицевич Глиер“ в Киев. Водила е активна концертна дейност в Украйна, САЩ и някои Европейски държави като солист цигулар и като част от различни камерни състави. Ивелина Калчева цигулка е родена в град Добрич, завършва СМУ „ Добри Христов“ Варна със специалност цигулка. Дипломира се в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”  Пловдив. Веднага започва работа като музикант в Български камерен оркестър – Добрич и до момента е в състава му като един от най-дългогодишните и уважавани членове. Участвала е в много музикални фестивали у нас и в чужбина, както и във всички национални и задгранични турнета на оркестъра. Свирила е под ръководството на много и известни наши и чужди диригенти. Веселина Зайранова – виола е водач на виоловата група в БКО – Добрич и  част от състава на симфоничния оркестър на Държавна опера Варна. Завършва средното си образование в НУИ „Добрин Петков“  гр. Пловдив и се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”  в същия град. Още на 16 г. започва да свири в Младежки камерен оркестър „Пловдив“ с диригент Найден Тодоров, с който концертира в България и Европа, прави записи за БНР, издава компактдиск. Работи с бележити изпълнители, музикални педагози и диригенти, като Дарина Данкова, Борислав Иванов, Марио Хосен, Шандор Яворкай (Унгария), Кирил Петренко (Русия), Карл Йостерайхер (Австрия), Максим Ешкенази и много други. Участва в камерни ансамбли и състави в различни национални и международни фестивали за камерна музика. Свири в Камерен оркестър „Варна“ с диригент Ганчо Ганчев, Камерен оркестър „Симфониета“ с диригент Милко Коларов, където няколко години е водач на виоловата група, свири също в „Камерата Орфика“ под ръководството на Марио Хосен, Камерен оркестър „Колегиум“ Варна и други музикални формации. Олена Мошинска – виолончело е завършила музикално училище и колеж в град Тернопол. Дипломира се в Национална музикална академия „Пьотр Илич Чайковски“ в Киев, където е ученик на проф. Виктор Сазъкин и на доц. Иван Кучер. През 2001 г. печели  1-во място на музикалния конкурс в гр. Львов. Участвала е в майсторски класове на имените челисти в Люнебург, Германия. Била е водач на група в симфоничен оркестър при Тернополска филхармония. Концертмайстор  в симфоничния оркестър на Държавна опера Варна и виолончелист в  Български камерен оркестър – Добрич. Участвала е в престижни  музикални фестивали и е свирила под палката на световноизвестни диригенти. Изявява се като солист и участник в различни камерни състави.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията