Русе. Пандемията от коронавируса нанася сериозни щети върху круизния туризъм по река Дунав. Това коментира директорът на дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“ Иван Жеков.
Заради ситуацията с коронавируса сезонът на круизния туризъм, чието начало обикновено е през април, бе отложено с повече от три месеца. Така първият кораб с туристи акостира край Русе преди десетина дни. Той е последван от още два круизни плавателни съда. Очаква се утре да акостира и четвърти луксозен кораб с германски туристи.
Жеков обясни, че преди началото на пандемията за август тази година са били заявени 78 посещения на круизни кораби в Русе. Досега две трети от тях вече са отменени, като ситуацията е динамична.
Той каза още, че всички круизи с туристи от САЩ, чийто дял е най-голям по река Дунав, са напълно отказани. Това важи и за Канада, Австралия и Великобритания.
Жеков обясни, че заради противоепидемичните мерки се запълват по-малко от половината места на даден круизен кораб. Отделно, този вид туризъм се предпочита най-много от възрастни туристи. Обикновено те са над 60-70 години и попадат в т.нар. „рискова група“ при коронавируса.
По думите на Жеков допълнително затруднение пред туроператорите е, че трябва да се съобразяват и с обстановката относно COVID-19 във всяка една от дунавските държави. Текст и снимка БТА

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA