Slide
Slide

София. Туроператорите и туристическите агенти настояват за спешна среща с вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Причината, която посочват е, че НАП се опитва да върне времето назад, като променя условията по програми за вече получени, усвоени и отчетени средства. Ето и позицията на Обединение “Бъдеще за туризма”, която организацията публикува в своята страница във фейсбук:

НАП започна масови проверки на туроператори и туристически агенти, получили помощ по програми BG16RFOP002-2.095 и BG16RFOP002-2.097 “Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки”. Но не това притесни Обединение „Бъдеще за туризма” – най-голямата организацията на туроператорите и туристическите агенти, а недопустимата промяна на условията за кандидатстване, която се прави сега – почти година след отпускането, усвояването и отчитането на целевите средства. Затова ОБТ настоява за спешна среща с Асен Василев, вицепремиер и финансов министър.

Писмата от НАП, изпратени до проверяваните компании, гласят, че са установени несъответствия при кандидатстването и се изисква предоставянето на допълнителни документи и декларации. Ако действително такива обстоятелства съществуват, не е ясно защо те не са били установени при самото кандидатстване, а това се случва чак сега – питат от Сдружението. „Оставаме с впечатлението че за пореден път бизнесът ще трябва да понесе негативите от недобре свършената работа на администрацията. Двете мерки целяха да помогнат на най-нуждаещите се и засегнати от COVID-19 пандемията компании, които и без това са в трудна ситуация”, посочва Павлина Илиева, председател на УС на СТТА ОБТ.

Една от основните причини финансирането по т.нар. фаза 1, 2 и 3 да бъде администрирано от НАП бе, че Приходната агенция разполага с необходимите данни и бързо и лесно ще се справи с проверките за одобрение на кандидатите, припомнят от организацията. „Освен фактът, че в момента се проверяват обстоятелства, които е трябвало да бъдат проверени още при кандидатстването, с притеснения установяваме, че в хода на проверката без никаква правна обосновка НАП променя условията за кандидатстване, за формиране на референтния период, въз основа на който бе изчислен размерът на безвъзмездната помощ, както и допустимите разходи, за които да се ползва помощта”, допълва Димитър Балтов, заместник-председател на ОБТ.

Двамата лидери на организацията припомнят, че преди кандидатстването бяха направени поредица от консултации, срещи и обучения с НАП именно да се изчистят всички неясноти по условията за кандидатстване. Още тогава ОБТ алармира, че голяма част от тях не са особено логически издържани, предвид спецификата на счетоводното отчитане на дейността на туроператорите и турагентите, което трудно може да се вкара в обща рамка с всички останали бизнеси.

Стотици туроператори и туристически агенти са изправени пред огромния риск да възстановяват с лихва получената помощ от държавата, заради промяната на правилата на играта и кратките срокове за отговор, опасяват се от ОБТ. „Това ще доведе до масови фалити, влошаване имиджа на бранша и в крайна сметка до още по-бавно възстановяване от кризата. Ако това се допусне ефектът от мерките би бил обратен на целта им. Нещо повече – би бил поредният пример за неравностойното положение на българския бизнес спрямо конкурентите му на международните пазари”, заключава Павлина Илиева, председател на ОБТ.

СТТА ОБТ ще даде по-конкретна информация за ситуацията с проверките на НАП на пресконференция в Пресклуба на БТА в сряда, за която ще Ви съобщим допълнително.

Сподели публикацията