Ервин Вурм и Тони Фабер пред Пуловер-плащеница © APA/Georg Hochmuth
Slide
Slide

Катедралата „Свети Стефан“ в центъра на Виена е един от символите на Австрия и сред най-големите забележителности на австрийската столица. В чест на Великия пост и наближаващия Великден, там бе открита необичайна инсталация на австрийския скулптор Ервин Вурм, която иска символично да стопли сърцата на виенчани.

Виена. Само преди няколко дни катедралата „Св. Стефан“ във Виена се превърна в своеобразен музей на съвременното изкуство. На 17 февруари, когато започна  Великият пост при католиците, в сърцето на австрийската столица беше открита инсталацията на Ервин Вурм. До Великден, който тази година се пада на 4 април, посетителите на катедралата ще бъдат посрещани отвън от четириметрова оранжева грейка (термофор), стъпила здраво на краката си, а главният олтар ще е покрит от плащеница във формата на огромен виолетов пуловер, с площ от близо 80 кв.м.

„Този пуловер ни обгръща, топли и е символ на защита и безопасност“, коментира неговият автор Ервин Вурм. С тези творби църквата иска да вдъхне на виенчани усещане за топлина, любов към ближния и безопасност. Това са ценности, които са необходими винаги, но те са особено актуални във времена на пандемия и „социална дистанция“. Именно по този начин свещеникът Тони Фабер и Ервин Вурм интерпретират инсталацията, която тази година е  издигната за втори път по време на Великия пост във Виена.

© Erzdiözese Wien / Stephan Schönlaub

И двете произведения бяха изложени на същото място и миналата година. Тогава огромната грейка пред южната фасада на катедралата беше все още черна. Поради извънредното положение и първия локдаун, много виенчани не успяха да видят и чуят посланието, затова тази година инсталацията отново е в центъра на Виена. Традицията, известни художници да покриват с плащеница главния олтар в „Св. Стефан“, датира  от 2013 г.

66-годишният Ервин Вурм е един от най-известните съвременни скулптори в Австрия. Прочута е серията му „Едноминутни скулптури”, започната в края на 1980-те, както и серията „Отчаяни философи” от 2009 г. Сред най-известните му произведения са „Дебели леки коли”  и „Тясна къща”, представена на Венецианското биенале.

Ойроком-ПР София,                                                                                          
част от мрежата за международни връзки на Община Виена

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията