Slide
Slide

Мястото привлича хиляди туристи всяка година

Днес Ви отвеждаме в столицата на трулите – къщите, които превръщат приказния италиански град Алберобело в един от най-посещаваните. Странните постройки нямат никаква спойваща смес. Те изчезвали като дим щом народът чуел, че се задавали бирниците от Неапол. Защото ако нямаш къща – не дължиш данък.

Свързано изображение

Светът научава за Алберобело през 20-те години на миналия век, след като за уникалните трули разказва National Geographic.

Резултат с изображение за Алберобело

Каменните варосани къщички с конусовидни покриви са тук от векове. По онова време за всяка нова постройка се дължал данък. Вечната игра на „котка и мишка“ между населението и пратениците на краля на Неапол принудила хората да заобикалят закона, като използват хитрост. Изграждали трулите с така нареченото „сухо“ строителство“.

Резултат с изображение за Алберобело

При проверка хората твърдели, че постройките не са иззидани с хоросан, следователно са временни и бързо могат да се превърнат в купчина камъни.

Така бирниците не събирали налозите за тях. Една по една, уж временните къщурки, продължавали да изникват като гъби. А до наши дни са достигнали над 1000.

Според друга версия трулите били изградени от варовиковите късове и плочи заради изобилието им в района. Стените и покривите били първоначално бели, но почернели от слънцето с годините.

Свързано изображение

Екскурзоводът и собственик на трула Анджело обяснява на туристите колко скъпо и трудно се извършва ремонт на каменните къщи. Не само заради куп разрешителни, но и заради ограничения брой на майсторите, които знаят как се прави.

„Преди няколко години покривът протече и наводни кухнята ми. Извиках майсторите вкъщи, за да поправят покрива ми. Те замениха старите варовикови плочи камък по камък. Това ми струваше 9 хиляди евро“, разказва Анджело. В района има и огромен скок на цените на имотите заради големия интерес от чужденците.

Най-хубавото време за разходка в приказното градче е рано сутринта, тъй като няма тълпи от туристи. Приказните трули привличат любопитните погледи на стотици хиляди от целия свят.

Покривите са една от най-забележителната части от конструкцията на трулите. Върху тях обикновено има символи с религиозно или друго значение като звезда, сърце, полумесец, кръст и други. На върха им са накацали различни орнаменти за украса.

Стените на трулите са дебели над 1 метър. Така през зимата е топло, а през лятото – прохладно.

Свързано изображение

В туристическата част на градчето трулите са превърнати в хотели, ресторанти, магазини за сувенири и дрехи. Квартал „Ая Пикола” е съхранил автентичния дух на Алберобело.

В града се намира и единствената трула на два етажа. Наричат я Труло Соврано или върховното труло. В нея били съхранявани и мощите на Свети Козма и Дамян. Те закриляли жителите на Алберобелло. В края на 19 век става собственост на семейство Сомерано. През годините трулата е била използвана като съдилище, храм, манастир, даже като магазин за хранителни стоки, а днес вече е музей. Нова тв

Резултат с изображение за Алберобело

 

Сподели публикацията