Slide
Slide

Пътуването от европейския до азиатския бряг по новия мост ще продължава само шест минути

Чанаккале. 18 март е значима дата за Турция. Това е датата на най-голямата победа, която извоюва османската войска под предводителството на Мустафа Кемал срещу силите на Антантата в Първата световна война в битката за Чанаккале (Галиполи), с което се спира пътят на врага към Истанбул. Днес се навършват 107 години от историческата битка. А в рамките на тържествата по повод годишнината ще бъде открит и поредният турски мегапроект – мостът „Чанаккале-1915“, свързващ Европа и Азия през пролива Дарданели. Това е и първият мост, свързващ двата континента през Дарданелите.

Съоръжението заедно с новата магистрала Малтепе-Чанаккале ще бъдат открити в 16 ч. турско време (15 ч. бълг. време) от председателя на турския Меджлис Мустафа Шентоп, от министъра на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой и председателя на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, съобщава БТА. Засега не е уточнено дали президентът Реджеп Тайип Ердоган ще присъства на откриването.

Кметът на Одрин: През 2022 г. ще привлечем българите не само шопинг туризъм, но и със 168 събития (видео)

Мостът над Дарданелите ще осигури шосейна връзка между двата бряга, осигурявана досега чрез фериботи.
С уникалния мост, свързващ градовете Лапсеки и Гелиболу в окръг Чанаккале, пътуването между двата континента ще отнема едва шест минути.

Това е един от най-големите транспортни проекти в историята на Турция, реализацията на който започна на 18 март 2017 г. „Чанаккале 1915“ е четвъртият мост, свързващ европейския и азиатския бряг на Турция (останалите три са в Истанбул). Отличава се с уникалната си конструкция и се смята, че ще бъде най-дългият висящ мост в света.

По данни на строителния холдинг „Япъ меркези“ („Yapi merkezi“) 70 процента от финансирането на проекта е от чуждестранни финансови институции.

85% от населението на Турция е ваксинирано срещу Ковид-19, страната обяви облекчаване на мерките

Вчера министърът на транспорта Адил Караисмаилоглу заяви пред турската частна телевизия НТВ, че таксата за преминаване ще бъде обявена на откриването на съоръжението от президента Ердоган и „цената ще се хареса на гражданите“. Караисмаилоглу посочи, че мостът ще бъде отворен за движение веднага след официалното му откриване.

Ебру Йоздемир каза, че проектът е завършен при стойност от 3,1 млрд. евро, което е с около сто милиона по-висока сума от очакваното. Тя посочи, това се дължи на въздействието на пандемията от КОВИД-19 и увеличаването на цените на суровините.

Първоначално се планираше проектът да бъде финализиран през 2023 г. – годината, в която ще се отбележи 100-годишнината от основаването на Република Турция. Мостът обаче бе финализиран много по-рано, като имаше и предложения откриването му да се състои на 26 февруари 2022 г.

Днес започваме строителството на моста „Чанаккале 1915“ и след пет години отново ще сме тук за откриването му. Това ще бъде най-дългият мост в света. Отново свързваме Европа и Азия, каза точно преди пет години президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Топ хотелиери представят във Варна новостите за Лято 2022 в Турция

Ние се ангажирахме Турция да се нареди сред първите десет най-големи икономики в света и да реализираме този вековен стремеж на нашия народ, заяви вчера президентът, цитиран от телевизия ТРТ-Хабер.

Мостът „Чанаккале 1915“ ще стане един от най-важните символи за нашето развитие. Той ще бъде един от най-важните мостове в света. С този мост направихме инвестиция, благодарение на която пътуването от европейската към азиатската част на страната и обратно ще отнема около шест минути, посочи Ердоган.

В строителството на съоръжението участваха 5100 души и 740 единици строителна техника. Общата дължина на шестлентовия мост е 4608 метра, а разстоянието между двете опорни части на моста е точно 2023 метра – в чест на 100-годишнината от основаването на Република Турция, която ще се отбележи следващата година. Елементи на моста са оцветени в цветовете от турския флаг – червено и бяло. Върховете на кулите на съоръжението изглеждат като оръдия, които символизират победата при Дарданелите, посочва Анадолската агенция.

С дължината си новият мост ще надмине „Акаши Кайкьо“ в Япония (с най-дълго разстояние между двете вертикални опори). Двете му опорни колони на „Чанаккале 1915“ са високи по 318 метра, което го прави и втори по височина в Турция след моста „Явуз Султан Селим“ в Истанбул.

Новият транспортен маршрут ще има голям принос за развитието на туризма, ще бъдат облекчени доставките на стоки от Западна и Северозападна Турция ще бъде облекчен и транспортът между Азия и Европа. Заради моста вече има и голям скок на цените на недвижимите имоти в Чанаккале.

Ердоган съобщи, че таксата за преминаване на автомобили през моста „Чанаккале 1915“ ще бъде 200 лири (25 лева). Той посочи, че преминаването през мост през първата седмица след откриването ще бъде безплатно. Източник БТА, Видео DHA

Сподели публикацията