Варшава. Твърдо вярвам в потенциала за развитие на туризма и партньорството с Полша в сектора. За последните 5 години и с активната подкрепа на българското правителство страната ни чувствително насърчи отрасъла. През 2019 г. посещенията на чужди туристи у нас са над 9,3 млн., а Полша е сред най-важните пазари за входящ туризъм с деветото си място в тази класация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на българо-полския бизнес форум във Варшава с участието на ръководни експерти в сектора и представители на туристически организации.

Министър Ангелкова очерта значението на туризма като един от приоритетните отрасли за българската икономика, формиращ близо 12% от БВП заедно със свързаните индустрии. Страната ни разполага с прекрасни природни и климатични дадености, които й позволяват да се утвърди като атрактивна дестинация за четири сезона, подчерта тя. България е сред трите водещи държави в Европа по разкрити над 40 хил. артефакта, наследство от поне 7 цивилизации, стана ясно от думите й. Ето защо Министерството на туризма още от създаването си като самостоятелна институция създаде 8 специализирани културно-исторически дестинации. България е много богата също на ресурси за балнео-, СПА и уелнес туризма със своите над 1600 лечебни извора. Създадохме и 7 балнео- и СПА дестинации. Всички те дават разнообразни възможности за комбиниране на морската почивка със СПА и културно-исторически туристически продукти. Много привлекателни за чужденците са и българската кухня, и винопроизводството, посочи министър Ангелкова.

Тя допълни още, че България е известна за поляците предимно със своите морски курорти Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг и др., но предлага висококачествени услуги и в редица зимни курорти. Боровец е най старият със своите над 120 години. В Банско – един от най-популярните ни курорти зад граница, много често се организират международни ски състезания за Световната купа и други престижни отличия в зимните спортове. Много търсен е и курортът Пампорово, който е любим на много семейства с деца и начинаещи скиори, информира министърът.

Отношенията ни с Полша в туризма са с добри традиции от години, но има много още какво да развиваме. Тази година, благодарение подкрепата на премиера Борисов и правителството, започна реализацията на важна кампания за прилагане на финансов механизъм, насърчаващ организирания туризъм през летния сезон. В неговия фокус попада и Вишеградската четворка, където водещ пазар е Полша. Освен това ще бъдат реализирани интегрирани кампании с медиамикс за промотиране потенциала на България, ще се организират и посещения на полски журналисти, блогъри, влогъри и инфлуенсъри, за да се запознаят на място с него, поясни министър Ангелкова. Тя представи присъстващите кметове на българските градове Ловеч и Костенец и зам.-кмета на Бяла (Русенско), които подробно могат да информират за развитието на регионалния туризъм и контактите на общините си с полски партньори.

Министър Ангелкова се спря подробно и на предстоящото второ издание на международния форум за устойчиви инвестиции в туризма на Източна Европа, който ще се състои през месец май в курорта Слънчев бряг. Благодаря за този интерес и съм сигурна, че заедно с Европейската комисия ще развиваме възможностите за още по-активно сътрудничество. Европа е сред най-търсените дестинации и през миналата година на целия континент се отчитат над 740 млн. посещения на чужди туристи по данни на Световната организация по туризъм. Българският министър обяви, че за края на 2020 г. се подготвя у нас българо-полски бизнес форум в туризма, на който ще се дискутират подробно тези теми.

Като отговарящ за туризма съм заинтересован да се увеличава туристопотокът с България, каза Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в Министерството на развитието на Полша с ресор туризъм. Той благодари на министър Ангелкова за поканата за форума в Слънчев бряг. Полша предлага оферта, която включва градски, здравен, културен и бизнес туризъм. Със сигурност между нашите два славянски народа е много важно сътрудничеството, гледаме към България колко е жива регионалната й култура, заключи държавният секретар.

В рамките на срещата се състояха презентации за българския и за полския туризъм, след което се проведоха b2b срещи между туроператори, представители на курорти и хотелиери, както и с кметове от двете страни.

Министър Ангелкова даде брифинг и за полски медии, обединени в сдружение на журналистите, пишещи за туризма “Гльобтротер”. Те са с богат опит като пътешественици и подробно се интересуваха от видовете туризъм, които България развива.

На форума бе съобщено също, че кметовете на община Костенец Йордан Ангелов и на полската община Сероцк Артур Борковски ще подпишат на 24 април тази година споразумение за сътрудничество.

В двудневната си визита в Полша министър Ангелкова е придружавана от делегация, в която влизат: посланикът ни във Варшава Емил Ялнъзов, ръководителят на СТИВ-Варшава Йордан Драганчев, кметът на Ловеч и на Костенец съответно Корнелия Маринова и Йордан Ангелов, зам.-кметът на Бяла Атанас Ангелов, управителят на Албена АД Красимира Стоянова, Светлана Вуйчик – съдружник в Севе Травел ООД, Росица Костадинова – авиационен маркетинг във Фрапорт Туин Стар Еърпорт, Йоанна Малиса – управител на Кредо-Йоанна ЕООД, и Светослав Даков, управител на Он холидейс.

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA