Истанбул. Истанбул е на първо място сред градовете в Европа това лято като главна дестинация за туризъм, съобщават БТА и „Хюриет дейли нюз“, позовавайки се на ForwardKeys, компания за анализ на пътнически данни.

Истанбул е регистрирал ръст на чуждестранните посетители от два процента в сравнение с нивата от преди ковид пандемията. Турският град е следван от гръцката столица Атина, където се наблюдава спад от 7 процента, и от исландската столица Рейкявик и португалския град Порто, при които се отчита свиване от 8 процента спрямо периода преди пандемията.

Sunset Grill&Bar – съвременният адрес в Истанбул, на който залезите вдъхновяват и хранят душата на гостите

Турция е надминала предпандемичните нива на посещенията със самолетен полет от чужбина с девет на сто, а Гърция – с две на сто, показват още данните на компанията.

Албания, която има дял от едва един процент от пътуванията със самолет в Европа, е отчела ръст от цели 28 процента на посещенията от чужбина спрямо периода преди пандемията.

Като основни фактори, допринесли за доброто представяне на Турция, ForwardKeys отчита спада в стойността на турската лира и факта, че страната остава отворена към руския пазар, откъдето директните полети до по-голямата част от Европа са забранени.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA