Slide
Slide

Кайро. Пирамидата на Джосер в Сакара, която е на 4700 години и е смятана за най-старата в Египет. Преди дни тя отново беше отворена за посещения след реставрация, съобщи БНТ.

Мнозина я виждат като „стълба към небето“, това, което се крие под нея е не по-малко впечатляващо.

Древната пирамида, известна още като пирамидата Сакара, „най-старата каменна сграда на древния свят“, е открита през 1928 г. Гробницата на фараона Джосер е била посещавана от туристи до 1930 г., когато е била затворена от съображения за сигурност.

Войните, разкопките на останалите гробници и политическите вълнения на континента забавят реставрацията ѝ, която започва през 2006 г., но спира след началото на революцията в страната. Ремонтните работи са възобновени в края на 2013 г. После обектът отново е затворен заради коронавируса.

Поредицата от коридори, някои дори с фалшиви врати, са описвани като „най-важните архитектурни и декоративни елементи“ в гробницата, която има и погребална камера на дълбочина около 31 метра със саркофаг от 16 блока розов гранит.

Снимки: БГНЕС

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията