София. Средно по 2 случая на смърт от удавяне на 100 000 души население са регистрирани у нас, показват данни от анализ на Евростат за тенденциите в ЕС от смърт при удавяне или потапяне през 2018 г.

Чисто математически това означава, че при 7 млн. души население, у нас през миналата година хипотетично е имало около 140 случая на смърт от удавяне. Само за първите 5 месеца на тази година /до 1 юни/ у нас е имало около 25 инцидента с фатален край от удавяне.

През миналата година фатални инцидента на 100 000 жители. Други страни с регистрирани високи показатели от смърт при удавяне са още: Естония – 3 случая на 100 хиляди, Исландия и Словакия – по 2,3 случая на 100 хиляди и др.

За разлика от тях, най-ниските проценти са регистрирани в Италия, Малта и Португалия – всички по 0,4 смъртни случая на 100 000, както и в Дания – 0,5, Испания – 0,7, Швеция – 1 случай на 100 хиляди и др.

Ситуацията при съседите ни е следната: в Румъния – 3 на 100 хиляди, в Гърция – 2,5, в Сърбия и Турция – по 1 случай на смърт от удавяне на 100 хиляди души население.

Статистиката за смъртността от случайно удавяне и потапяне по пол показва, че в почти всички страни, за които има данни, смъртността е била по-висока сред мъжете, отколкото сред жените. Изключение е Люксембург, където са били регистрирани 4 смъртни случая от удавяне, 3 от които са били жени.

Вятърът обаче направи морето опасно заради т. нар. мелтем – северен вятър, който образува мъртво вълнение и дънни ями, предупреждават спасителите.

Огромните вълни тези дни прогониха туристите от първа линия на плажа. Те достигаха до 3 метра. Вчера потопиха част от плажовете по Южното Черноморие.

Вчера също част от чадърите на първа линия бяха във водорасли и вода. Въпреки че флагът е червен, много от летовниците не се съобразяват и влизат във водата. А синоптиците пердупреждават, че морето ще бъде опасно и през почивните дни.