Slide
Slide

София. За разлика от предходната 2021 година, когато пандемията и свързаните с нея мерки и ограничения, както и изискването за представяне на сертификат, отказаха много българи от  пътуване с цел туризъм до редица дестинации, през настоящата 2022 година животът се завръща  към  своя нормален ритъм. Вероятно това е основният фактор, определящ избора на българите за място, на което да прекарат лятната си отпуска. През 2022 година се наблюдава завръщане на засиления интерес към дестинации извън България.

Списъкът с най-предпочитаните дестинации, посочени като първи избор на българите за лято 2022, според проучването на eSky включва 5 държави. България е посочена едва на пето място и е предхождана от Турция, Испания, Италия и най-предпочитаната – Гърция, която е посочена като фаворит за лятна дестинация от около 50% от българите. 30% твърдят, че са решили да почиват в Италия. Изборът е съвсем очакван и разбираем – две години ограничения, които принудиха българите да прекарат отпуската си на родното Черноморие, където част от тях не останаха очаровани, но дори доволните от условията, които предоставя българският туризъм, зажадняха за нови изживявания и пътуване извън страната.

Свободното придвижване това лято и изгодните оферти за почивка извън страната, които често са по-евтини от родните, обясняват красноречиво защо сравнително малка част от българите планират да почиват у нас. 20-30% е увеличението на цените на туристическите пакети у нас, като повишаване на цените има и при сянката на плажа – наемането на чадър, която гони внушителна сума, недостъпна за много българи. Цените в Гърция се очаква също да са повишени с 40-50%, което все пак означава, че родното Черноморие ще е една от достъпните дестинации за ваканция.

Ще повлияе ли ръстът в цените върху плановете за почивка?

Въпреки повишението в цените, видими както при туристическите пакети и курортите, така и като цяло навсякъде около нас, се очаква българите да не пропуснат възможността да отидат на почивка през тази година. Независимо от това дали ще използват част от

личните си спестявания или ще решат да си осигурят нужните средства чрез теглене на заеми от фирми за бързи кредити, каквато фирма например е Vivus.bg, хората ще отидат на почивка. Причината е, че всички вече имат нужда от „презареждане на батериите“ след тези 2 години, изпълнени с пандемия и различни ограничения. Именно затова една почивка, дори и кратка такава, би донесла нужното освежаване.

Кои са любимите дестинации на българите?

През това лято българите, избрали Гърция за своята лятна почивка, се насочват не само към континенталната ѝ част, но и към островите. Корфу, зеленият рай на Гърция, впечатляващ както с възможностите за партита и забавления, така и с тези за активна почивка, е сред най-предпочитаните. По отношение на Италия предпочитани са Рим, Милано и Сицилия. Традиционно решилите да прекарат лятната си отпуска в България избират морето, но много споделят, че ще отделят време и за уикенд в планината. Религиозният и културният туризъм са много по-слабо застъпени.

Сподели публикацията