Димитър Цонев в кабинета си в Москва, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Пред bgtourism.bg Димитър Цонев – генерален директор на един от най-големите туроператори в Русия „Солвекс“

– Г-н Цонев, как в Русия посрещнахте предложението на Националния борд по туризъм за премахване на визите за руските туристи? Как българските хотелиери могат да привлекат повече гости от Русия това лято?
– Средствата за масова информация в Русия отразиха в началото на седмицата новината, че е внесено предложение в правителството на България за отмяна на визите за руските туристи, но то не намери особен отзвук, защото страха от короновируса е голям и никой в момента не мисли за почивки. За нас това безусловно е възможност за връщането на руските туристи в българските курорти, но трябва да знаем, че пълна отмяна на визите като членове на ЕС е невъзможна. Правителството може да приеме политическо решение за нулева цена на визите, след като отмине опасността от зараза в Европа и в България. Кога това може да стане – ще кажат вирусолозите… Ако такова политическо решение бъде прието от правителството, то трябва да бъде придружено от система мерки и стимули, които да привлекат вниманието на потенциалните туристи като:
1/ В българските курорти трябва да бъдат създадени безопасни условия за почивка и по отношение на зараза от коронавируса.
2/ Българското правителство трябва да се договори с руските си колеги за разрешаване на пътуванията за България на всички военни, армия, полиция и държавни чиновници. Това са около 4,5 милиона потенциални туристи с гарантирани доходи и отпуски, на които след въвеждането на санкциите през 2014 г. от ЕС и САЩ им беше забранено да пътуват за страните на ЕС и САЩ.
3/ Цените на българските хотели трябва са конкурентни, като по времето на престоя в цената да бъде включено и безплатно ползване на чадъри и шезлонги на плажовете. Хотелиерите трябва активно и своевременно да провеждат акции с цел стимулиране на търсенето на руския пазар.
4/ Туроператорите, които изпълняват чартърни програми трябва да получат субсидия от Министерството на туризма на база всеки пристигнал турист в размер минимум на 35 евро.
5/ Трябва в кратки срокове да бъде проведена сериозна медийна реклама на руския пазар, за което сме готови да окажем необходимото професионално съдействие.
– Каква е ситуацията с туризма в Русия по време на пандемията и отразява ли се това на записванията днес?
– Преди всичко трябва да кажа, че в Русия беше направена сериозна подготовка за борба с короновируса. Взети са много строги мерки за неразпространяване на заразата. В Москва има въведен от 27 март до 30 април 2020 г. режим на самоизолация, който по всяка вероятност ще бъде удължен. В регионите на РФ губернаторите имат за задача на място да бъдат предприети максимални усилия за неразпространяване на вируса. Туристическия пазар е спрял и от 11 март 2020 няма никакви записвания, даже за вътрешните курорти. През последната седмица мерките се засилиха и режима за пътуване на работа, за болница или за други цели е разрешителен. Отменен е Парадът на 9 май в Москва и в регионите на РФ.
– Каква подкрепа получават туристическите компании от правителството на Русия с цел съхраняване на бизнеса, на работните места?
– Правителството на Русия предприе система от мерки в най засегнатите отрасли, сред които е туризма, като отлагане на плащане на данъците за 1 година, намаляване на социалните плащания от 30 на 15 % с едновременно отлагане за 6 месеца, изплащане на минимална заплата от 12 130 рубли ( около 300 лева ) на всички засегнати отрасли за месеците април и май 2020 г., субсидиране на авиакомпаниите за да могат да съхранят персонала, техниката и изпълняват безопасни полети. Очакват се и други мерки за стримулиране на вътрешния туризъм.

Разговаря Руслан Йорданов

#ОстанетеСиВкъщи и „ИзберетеВаканциявБългария

Онлайн туристическо изложение „Резервирай в България“ ще се проведе от 8 до 10 май

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията