Slide
Slide

* Първият круиз е планиран да акостира в „Галатапорт“ на 5 април 2020 г. Пристанището ще бъде отворено преди финалния мач на Шампионска лига на 30 май 2020 г. на олимпийския стадион “Ататюрк” в Истанбул.

* Над 60 круизни кораба са направили резервация за акостиране в „Галатапорт“ догодина, като 140 круизни кораба са с резервации за 2021 г. Счита се, че повечето круизни фирми използват Истанбул като основно пристанище.

Истанбул. Турският мегаполис Истанбул работи върху осъществяването на огромен пристанищен проект, който допълнително ще стимулира туризма в града и ще увеличи приходите от туристическите дейности. Новият проект, който южните ни съседи реализират идва, след като преди година бе пуснато в експлоатация и новото летище в мегаполиса.

„Галатапорт“ е един от най-големите крайбрежни проекти в света, а целта му е да превърне Истанбул в една от топ круизните дестинации. Пристанището ще има капацитет да посрещне 25 млн. посетители годишно, включително 7 млн. чужденци.

Той се изгражда съвместно от турската група Doğuş Group и Bilgili Holding, а общата инвестиция е 1,7 млрд. долара. Официалното откриване е предвидено през май 2020 г., съобщава вестник Daily Sabah.

Пристанището ще разполага с два музея и зона за отдих от 14 000 кв. метра, където ще се провеждат мероприятия в областта на културата и изкуството. Очакваните приходи от увеличаващия се брой туристи ще бъдат около 1 млрд. долара.

„Галатапорт“ се изгражда като круизно пристанище, което ще приема 1,5 милиона посетители от круизни кораби годишно. Пристанището ще съживи круизния туризъм, обслужвайки широк регион от Средиземно море до Черно море“, обясни председателят на борда на директорите на Doğuş Group Ферит Шахенк.

„Бреговата линия с дължина 1,2 км, която е затворена за обществото от 200 години, сега се подготвя да посрещне своите посетители“, посочва Шахенк. Проектът, който в момента е 70% завършен, ще възроди стария дух на Каракьой – някогашното търговското сърце на Истанбул.

„Галатапорт“ ще има голямо разнообразие от функции, служейки като център за гастрономия, туризъм, пазаруване, изкуства и култура. Това ще бъде съвсем нова зона за отдих за жителите на Истанбул и всички посетители, идващи в града“, обяснява заместник-председателят на Doğuş Group Хюсню Ахан.

Първият круиз трябва да акостира в „Галатапорт“ на 5 април 2020 г. Идеята е пристанището ще бъде отворено преди финала на Шампионската лига на 30 май 2020 г., който ще се състои на олимпийския стадион „Ататюрк“ в Истанбул.

46 круизни кораба вече са подали заявки да акостират в новото пристанище догодина, а 140 други плавателни съда са направили резервации за 2021 г. Повечето круизни компании вероятно ще използват Истанбул като основно пристанище.

Пристанището ще приюти около 500 круизни кораба, возещи средно по 4000 пътници, а броят на посетителите вероятно ще достигне до 2 млн. души, разкри по-рано министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

Пристанищният проект, разположен на бреговата ивица Каракьой, културни и арт центрове, круизен терминал на световно ниво, хотели, магазини на различни марки, кафенета, ресторанти и офис зони.

Терминалът включва паспортен терминал, зони за настаняване и чакални, подходящи за голям брой пътници, заедно с пристанище, което да функционира като хъб, който може да обслужва най-големите кораби в света.

„Галатапорт“ в момента осигурява 5000 работни места в най-интензивния период на строителството. След като бъде завършен, амбициозният проект се очаква да дава работа на 4500 души.

Новият терминал на пристанището ще се намира под земята, за да даде възможност на жителите и посетителите на Истанбул да се насладят на крайбрежната алея без прекъсване по време на круизните операции. Предвижда се и изграждането на подземен паркинг, който да разреши проблема с паркирането в квартала.

В „Галатапорт“ ще се помещават най-забележителните институции в съвременното изкуство в Турция – Музеят на модерното изкуство в Истанбул, Музея за живопис и скулптура на университета за изобразителни изкуства „Мимар Синан“, което ще го превърне в новия център за изкуство и култура на Истанбул.

Обществените и откритите пространства през пристанищната зона също ще бъдат използвани за открити изложби и инсталации.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията