Велинград, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Велинград. Хотелиерите във Велинград – СПА столицата на Балканите, подкрепят идеята за въвеждане на здравни ваучери, по примера на Чехия. На предстоящата идна седмица Кръгла маса с представители на няколко министерства ще настояват и за отпускане на средства за инфраструктура.

Деница Сачева пред bgtourism.bg: Първо е здравната профилактика за добра имунна система, а после са маските и дезинфекцията

Хотелиерите и ресторантьорите във Велинград смятат, че намаляването на ДДС на 9% и удължаването на мярката 80 на 20 е най- доброто решение за бранша, коментира пред БНР председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград и Западни Родопи” Златко Златанов с уговорката, че не са се възползвали все още от мярката 80 на 20, тъй като през лятото са отчели ръст и печалба. В момента обаче се отчита спад между 30 и 50 на сто на туристите, което най-вероятно ще доведе и кандидатстване по нея.

Златко Златанов (вдясно)

Според него свалянето на ДДС-ставката е с цел да се помогне на сектора и за изсветляване на сивия сектор.

„Остават 10 – 15% от този бизнес, които също ще се изсветлеят. Сигурен съм че догодина постъпленията от ДДС ще бъдат по- високи“, прогнозира още той.

Кметът на Созопол пред bgtourism.bg: Използвахме годината, за да направим добри рекламни видеа за дестинацията ни! Започваме да ги излъчваме от януари

По думите на Златанов няма съкращения на заети в туризма, като в пандемията са увеличени заплатите на работещите като минималната в сектора е 800 лева.

В момента във Велинград има туристи от Русия и Израел, но очакванията са българите да спасят есента и зимата.

„Велинград никога не е работел с организиран туризъм. Спирането на чартърите и налагането на ограничения за пътуванията, трудно биха го засегнали, но ако София бъде затворена, Велинград също ще затвори“, каза хотелиерът.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията