Slide
Slide

Варна. Две години българските туристи спасяват бизнеса с лодки за разходки по река Камчия, съобщи за БТА Христо Дерменджиев, който е капитан на такъв плавателен съд и от повече от 15 години е в бизнеса.

Той допълни, че през този летен сезон няма нищо по-различно от по-предишните и уточни, че от курортите е имало по-малко туристи и по-малко чужденци. Капитанът обясни, че клиентите на лодките за разходка по реката са 99 процента българи, но пък това две години им спасява бизнеса. Според него сезонът през лятото е минал нормално. „През тази година на хората просто им беше писнало от всичко, през миналата година те бяха доста наплашени и това естествено се отрази на сезона“, каза той. По думите му през миналото лято са работили пълноценно само около един месец през август, а през останалото време сезонът е бил слаб.

Стела Балтова за трети път ще бъде министър на туризма (вижте имената на министрите в служебния кабинет)

Дерменджиев обясни, че увеличението на цените засяга бизнеса с лодките, защото собствениците не могат да вдигнат цените на билетите. По думите му дизелът от 1.80 лева сега струва 2.28-2.30 лева. На бранша се отразява и повишението на цената на хранителните продукти. Всичко поскъпва, но при нас цените останаха същите, просто не смеем да ги пипаме, призна Дерменджиев.

Той каза в отговор на въпрос, че не са участвали в различните схеми за подпомагане на бизнеса заради паднемията. Ние сме малка фирма, въобще не се надявам да се включим, каза капитанът и допълни, че не смята да си губи времето и да се занимава с бюрокрация.
Лошото е, че много хора – парламент, правителство, считат, че туризмът е хотели и ресторанти, което не е така, смята той. Капитанът посочи, че много повече хора работят в разни допълнителни сфери, които именно правят туризма. Не са хотелите и ресторантите, във всеки град има хотел и ресторант, но именно атракциите привличат туристите, смята той.

Маршрутът за разходки с лодки по Камчия е определен от Министерството на околната среда и водите и е с дължина приблизително около 3-3,5 километра от устието на реката, разказа Дерменджиев. Той обясни, че при вливането на реката ги ограничава морето, защото постоянно държи Камчия много плитка и не може да се прави кръгче с лодката във водния басейн както предишни години.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията