Врана
Slide
Slide

София. От 16-ти до 18-ти септември паркът „Врана“ в София се превръща в мащабна светлинна арт инсталация, съобщи БНР.

За единадесетото издание на проекта за градско изкуство Urban Creatures, който е част от Календара на културните събития на Столична община, ще бъде създадена мащабна светлинна инсталация, която слива в едно светлина, музика, природа и технология.

В рамките само на 3 вечери, от 20:30 до 24:00 часа, на площ от 100 000 кв. м. жителите и гостите на София ще могат да се потопят в реалност като никоя друга.

Стела Балтова за трети път ще бъде министър на туризма (вижте имената на министрите в служебния кабинет)

Паркът „Врана“ е значителна творба на пейзажното парково изкуство, създаден в България през първата половина на XX век. По своите художествени качества той не отстъпва на известните пейзажни паркове, създадени в Европа през XIX век. Представлявал е състав на част на имение с площ 140 ха, принадлежащо на българските царе Фердинанд I и Борис III.

Тези 120 години усилия  на хората вътре да създадат това бижу – те имат толкова силно въздействие и за нас остана съвсем малко да добавим, за да засилим ефекта. Много сме щастливи, че всички хора от парка ни съдействат и всички институции – най-вече царското семейство. За нас остана съвсем малко, за да засилим ефекта“, каза за БНР Ясен Гешев.

По думите му технологиите са като великата притча за ножа и хляба.

„Те са инструмент, ние трябва да изберем как да  го използваме. Много малко хора си дават сметка, че държат цялото знание на света“, допълни в предаването „Преди всички“ Гешев.

Към изграждането на парка „Врана“ се пристъпва през 1900 година, 22 години след освобождението на България от турско иго. Неговото създаване се осъществява в обстановка, когато отечественото градинско-парково изкуство е било в самото начало на своето развитие.

В началото на развитието си се намирали по това време и политическият, икономическият и културният живот на младата Българска държава. Изграждането на парка обхваща не само голям период от време (43 години), но то е свързано през първия етап от създаването му (1900 – 1909 г.) с големи трудности.

Снимка: urbancreatures.bg/sofialights/

Снимка: urbancreatures.bg/sofialights/

Билети за събитието се купуват само онлайн. Повече информация можете да намерите на сайта – https://urbancreatures.bg/sofialights/

До парка „Врана“ можете да стигнете с автомобил и автобус номер 505, който тръгва от „Орлов мост“.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията