Кападокия. Най-големият подземен град в света, открит по време на реставрационни работи в крепостта Невшехир, скоро ще бъде отворен за посетители, съобщи кметът на града Расим Ари за Daily Sabah.

Известна със своите приказни комини, пещерни църкви и подземни селища, Кападокия се готви да отвори нова подземна атракция за туристите. Мястото се счита за съперник на Деринкую, най-големият изкопан подземен град в Кападокия, който може да приюти 20 000 души. Открит под замък от византийската епоха на хълма в Невшехир, обектът датира поне от ранните византийски времена.

Според изследванията на учени от университета „Невшехир“, площта му е приблизително 460 000 квадратни метра. В изказване пред пресата кметът Ари каза, че подземния град ще бъде отворен за туристите, след необходимите изкопни и възстановителни работи.

„Това ще направи Кападокия една от най-големите туристически атракции в Турция,“ добави кметът.

Свързано изображение

През 2013 г. строителни работници в замъка откриха входове към мрежа от коридори, стаи и тунели. По-късно археолози изследваха тунелите и обявиха, че са открили многоетажно селище с жилищни помещения, кухни, винарни, параклиси и стълбища. Оказва се, че това е най-големият подземен град, който е открит досега.