Slide
Slide

София. Мярката 60/40 вече стигна до бизнеса. НОИ преведе първите 274 хиляди лева към фирмите, които ще запазят служителите си по време на извънредното положение, съобщи bTV. По мярката 60/40 ще се възползват също Веселин Данев и Георги Велчев, които са собственици на „Академика Сий Палас“ с верига хотели по южното Черноморие. Георги Велчев е брат на бившия финансов министър Милен Велчев. Фирмата ще получи близо 40 000 за заплати и осигуровки на 100 служители.

„За нас най-силният сезон е лятото, ако кризата продължи цяло лято, това не може да не доведе до съкращаване на хора“, заяви Веселин  Данев, управител на „Съни Травел“.

В същата група е и туристическата агенция Съни Травъл. Държавата плаща още 28 000 лева за 65 служители.

снимки БТВ Новините

От държавна помощ ще се възползват и по-малките хотели – като Амстан Хотели.

„Хотелът е затворен и заведенията – сумата е за периода, в който не сме работили. За април сумата очакваме да е доста по-голяма“, казва Донка Иванова, управител на „Астани Хотели“.

За половин месец заплатите и осигуровките на 37 служители са около 15 600 лева. А през април очакват двойно по-голяма сума – защото месецът е неработен за всички заети в туризма. Хотелиерите се надяват да отворят за 24 май.

#ОстанетеСиВкъщи и „ИзберетеВаканциявБългария

Онлайн туристическо изложение „Резервирай в България“ ще се проведе от 8 до 10 май

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията