Мадрид. Правителството в Испания предприе допълнителни мерки за спасяването на туризма в страната, който представлява 12,7% от БВП, съобщи БНР. Според Екселтур, асоциацията на 33 от най-важните туристически фирми в страната, загубите за 2020 година от туризъм ще са около 100 милиарда евро.

Миналата година повече от 83 милиона туристи са посетили Испания, а до момента през 2020 г. са пристигнали едва 13 милиона. Затова правителството обмисля спасителен план.

При посещението си в Сеговия министърът на индустрията, търговията и туризма Мария Рейес Марото обяви, че на 15-те испански града, които са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, ще бъде отпусната финансова помощ.

Целта е да се улесни поддръжката на историческите забележителности, чийто приходи са спаднали значително от слабия туристически сезон. Министърът обясни пред журналисти, че парите ще дойдат от правителството, което ще работи с всички автономни общности в рамките на европейския план за възстановяване. Част от този план е осигуряването на безопасни туристически коридори, които да гарантират на чужденците, че няма да се заразят с Covid-19. Такъв е предвиден за Канарските острови, в опит да се спаси туризма през идващата зима.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията