Slide
Slide

Чужденци от православни страни най-често идват за поклонение пред мощи

София. 380 000 души потеглят на религиозен туризъм за да честват Успение Богородично в някой от храмовете в страната. Това съобщиха за „Монитор“ от Института за анализи и оценки в туризма. Според Регистъра на туристическите атракции на туристическото министерство обектите за религиозен и поклоннически туризъм у нас са 612.

Сред най-предпочитаните дестинации за подобни алтернативни ваканции са Рилският, Бачковският, Дряновският и Троянският манастир. Тълпи от туристи се стичат към втория по-големина манастир у нас, намиращ се в Бачково, именно на 15 август, когато се чества и празникът на храма. Обикновено за литийното шествие пристигат десетки хиляди поклонници, тази година се очаква броят им да намалее с оглед на пандемичната обстановка, коментираха пред „Монитор” от светата обител. Въпреки това обаче

от манастира са взели всички необходими мерки за дезинфекция

и спазване на социална дистанция. Гостите и жителите на селото ще трябва да носят и предпазни маски. Подобни правила ще се спазват и в останалите храмове у нас по време на честванията на Голяма Богородица.

Община Царево отчита увеличение от 20 на сто на туристите

На едва 40 км от Бачково се намира друг религиозен и туристически комплекс, добре познат на всички, запалени по този вид туризъм – Кръстова гора. Там има храм и 12 параклиса, които водят към върха, където се намира чудотворният кръст.

Кръстова Гора, информация, отзиви, карта и снимки - Почивка.бг

„Очакваме да дойдат между 2000 и 5000 души, тъй като празникът се пада в почивен ден”, обясни отец Серафим от родопската Света гора. Той допълни още, че всяка от иконите ще бъде щателно дезинфекцирана, а за посетителите ще бъде установен режим на влизане в светата обител – ще се допускат само малки групи. Освен българи традиционно

интерес има от страна на сръбски и гръцки туристи,

жителите на Северна Македония също са сред редовните им посетители. Една част от руснаците, украинците и молдовците, дошли на вакация у нас,пък търсят специфични форми на религиозен туризъм – поклонение пред мощи. Такива могат да бъдат видени в редица храмове у нас, един от които е „Св. Георги” в Русе. През 2006 г. от Ватикана в крайдунавския град пристигат мощите на змеебореца, който е и покровител на Русе.

Най-важните новини от туризма в България тук

Въпреки засиления интерес към религиозния и поклонническия туризъм у нас, Националният статистически институт (НСИ) не разполага с конкретни данни за посещенията на туристическите обекти.

Последната информация, която Министерството на туризма е получило от самите храмове, датира от 2018 г. Според нея

визитите на Рилския манастир са били около 79 000.

Посетилите на Боянската църква наброяват 75 000 души, а тези, разгледали Ивановските скални манастири, надхвърлят 14 000. Според експертите от туристическото ведомство религиозният и поклонническият туризъм имат значителен потенциал за развитие както на вътрешния, така и на международните пазари.

По думите им засиленият интерес към религиозните забележителности през последните години е в резултат на факта, че в по-голямата си част религиозните обекти са недвижими културни ценности с изключителна стойност за българската история и култура.

Убежище на вярата в Карлуково

Едва на 100 км от столицата миряни могат да открият едно необичайно убежище за своята вяра – скален манастир „Св. Никола” (Глигора), Карлуково. Той значително се различава от храмовете в големите градове – липсват позлатените куполи и дърворезбите. Това, което прави мястото специално, е неговата тайнственост. Скрит в гората, на 149 крачки (стълби) от каменистия път, по който може да се премине с кола, „Св. Никола” е един от слабо известните скални манастири в близост до Луковит.

Светата обител е възстановена преди близо 4 години с лични средства на местните жители. На самия вход на храма ни посреща мозаечна икона, изобразяваща неговия светец – покровител свети Никола. Във вътрешността му могат да се разгледат различни фрески, а стените на скалата са осеяни с най-съкровените желания на поклонниците – детски чорапчета, молитви за здраве. Там всеки посетител може да запали свещ и да се помоли или да разгърне страниците на „Книгата на желанията” и да остави своето послание.

Антикризисният Седми годишен конгрес на БУБСПА ще се проведе на 2 и 3 септември във Велинград

Започва ремонтът на пътя за Кръстова гора

Ремонтът на 31 км от път III-861 Югово – Лъки, по който се пътува до едно от най-светите за християните места в Родопите – Кръстова гора започва в събота, съобщи БТА, като цитира информация на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Инвестицията е за около 58 млн. лв. и е от бюджета на пътното ведомство. Третокласният път е единствената пътна връзка на Община Лъки с областния център Пловдив и е най-пряка връзка на областта с Община Баните в Смолянска област. По пътя ежедневно преминава тежкотоварен трафик от предприятията за добив и преработка на оловно-цинкова руда в района.

Министърът на туризма посети Аладжа манастир край Варна

Проектът е разделен на два етапа. В първия е около 14-километровата отсечката до Кръстова гора. На обекта ще се работи с пълна мобилизация като целта е предвидените дейности да завършат до 14 септември – Кръстовден, когато хиляди поклоници от цялата страна и туристи посещават манастирския комплекс „Покров на Пресвета Богородица“ и „Св. Троица“ в местността Кръстова гора. Във втория етап е останалата част от третокласния път и строителните дейности е предвидено да завършат до края на годината.

Проектът включва ремонт и усилване на съществуващата асфалтобетонова настилка, както и на съоръженията по трасето, укрепване и обезопасяване на скатовете, осигуряване на отводняване, обновяване на всички пътни принадлежности – ограничителни системи, знаци и хоризонтална маркировка. Пътят е построен през 50-те години на миналия век. Преминава през тежък планински терен, с голям надлъжен наклон и в по-голямата си част е без необходимия габарит.

Ремонтните дейности ще се извършват от дружеството, с което АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Пловдив, пише в съобщението.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията