Снимка FB Национален парк "Рила"
Благоевград. От 15 юли има нови правила за посещение на Седемте рилски езера, съобщи БНР. Заради силния интерес от туристи през последните години и човешката дейност в планината от Националния парк „Рила“ предупреждават, че природната забележителност е пред заплаха.
„Циркусът на Седемте рилски езера е най-посещаваното място в защитената територия. Посетителите неминуемо нанасят негативни промени в езерните екосистеми. Наблюдава се ерозия, която е антропогенна. Тя е предизвикана от големия натиск от туристопотока. Има и органично замърсяване на езерата, което води до отговорно отношение на посетителите, които трябва да спазват основните правила за поведение“, споделя в „Нашият ден“ д-р Стефан Кирилов, гл. експерт в дирекция Национален парк „Рила“.

Ако не се вземат спешни мерки сега, след 30 години езерата ще са замърсени и заблатени. Затова новите правила включват по-висок контрол над туристите, да се използват само регламентираните екопътеки, както и да не се влиза в езерата, пояснява експертът.

Проблемът с езерата до голяма степен е ерозията, която предизвикват нерегламентираните туристически пътеки. „В циркуса на Седемте рилски има три основни туристически пътеки, които са обозначени и маркирани с табели“, припомня  д-р Стефан Кирилов. Призивът към туристите е да вървят по тези пътеки, които в момента се оформят по начин за спиране на ерозията и запазване на природата.

„Отпадъците, трябва да бъдат изнасяни от защитената територия на принципа внасяш – изнасяш. Достъпът на МПС до района на Седемте рилски езера e забранен от миналата година. Не бива да се правят биваци извън определените места в района на двете хижи. Важно за е посетителите, че трябва да водят своите домашни любимци на повод или каишка“, допълва д-р Стефан Кирилов.

От Националния парк планират по-често прочистване на езерата от растителност, а посетителите на парка могат да подпомагат работата на служителите, като подават сигнали за нерегламентирани дейности на дежурния телефон: 0884 111 400.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA