София. Водят се преговори с Европейската комисия за нова финансова мярка, насочена към автобусните превозвачи. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков в рамките на Националната кръгла маса „Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение, вследствие от пандемията Covid-19, в секторите: автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност“.

Това ще бъде нов продукт под формата на грантово подпомагане, съобщи БНР. За целта Европейската комисия е изискала мотивиране на необходимостта от целева подкрепа, каза Росен Желязков. Той коментира и възстановяването на транспортния сектор:

„Ще бъде бавно възстановяването, защото, наред с намалялото търсене, и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, ще срещне увеличаването на конкуренцията, особено на натиска на конкуренцията от сивия сектор“.

В настоящата ситуация субсидиите към автобусните превози няма да бъдат намалявани, а ще бъдат изплащани своевременно, както и 100 процента от компенсациите ще бъдат гарантирани в рамките на годината, допълни министър Желязков.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията