Slide
Slide
Истанбул. В Турция до момента 144 000 са дадените положителни проби за коронавирус, а починалите са 4000. Съседката ни бавно започва да отслабва ограниченията. На 1 юни най-вероятно ще бъдат отворени границите на Турция с България и Гърция, в зависимост от развитието на епидемичната обстановка.
„Властите тук продължават да отчитат намаляване на леталните случаи, според тях заразата е под контрол. Турция прилага свой модел за справяне, който е комбиниран. Разхлабването на мерките става поетапно“, каза в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Нахиде Дениз.На гражданите над 65 г. вече се позволява да излизат в определени дни, както и на децата до 14 години. Моловете работят, но ресторантите и кафенетата все още са затворени.

„Около 85% от турците одобряват мерките, 40% казват, че не са излизали заради коронавируса. Джамиите ще останат затворени до 12 юни“, допълни журналистът.

Нахиде Дениз каза, че националният празник на Турция, който е на 19 май, ще се проведе онлайн. Венци и цветя в музея на Ататюрк ще могат да се поднасят при строго спазване на дистанция, а носенето на маски ще е задължително.

По предварителни прогнози в Турция тази година се очакваха 53 млн. туристи. Как страната се готви за новия сезон?

„В Турция се подготвят много сериозно за новия туристически сезон, това е важно перо за икономиката на страната. Отварянето на новия сезон ще се прави контролирано и поетапно“, обясни Нахиде Дениз

Тя изтъкна, че Турция на първо време ще разчита на вътрешния си туризъм, а за външните туристи вероятно ще има отлагане ъв времето. Мотото на страната за тази година било „почивката ще е на разстояние“.

Гърция отваря плажовете с наложена организация в събота под строги правила

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията