Амстердам. Нидерландия се отказва от последните действащи ковид правила на фона на увеличения брой хоспитализации. Правителството реши да се откаже от задължителните маски в обществения транспорт, но все пак съветва хората да ги използват, когато са в автобус, трамвай или влак.

На служителите вече не се препоръчва да работят от вкъщи. А тестването за достъп ще бъде премахнато изцяло, също и при големи събития на закрито, съобщи министърът на здравеопазването Ернст Куйперс на пресконференция днес следобед след среща с ресорните министри, съобщава Actualno.com, позовавайки се на NOS и NU.nl.

Куйперс обяви облекчаването на правилата точно две години след като Нидерландия обяви първите си мерки срещу коронавируса. Съобщението идва и в момент, когато хоспитализациите, свързани с Covid-19 се увеличават. Но според Куйперс данните за болниците все още са в рамките на очакваните нива, а броят на инфекциите е стабилен.

Хоспитализациите се увеличават, тъй като повечето хора, които сега дават положителни резултати за Covid-19, са над 50-годишни, каза той. Промените ще влязат в сила на 23 март. С това повечето от ковид правилата за Нидерландия ще бъдат премахнати. От следващия вторник важат най-вече съветите – мийте редовно ръцете си, изследвайте се, ако имате симптоми, и носете маска в обществения транспорт. Хората, които са дали положителен тест за Covid-19, ще трябва да останат вкъщи и да се самоизолират.

Маските за лице остават задължителни в самолетите, тъй като това е част от международно споразумение. Правителството се отказва от съвета за работа от вкъщи с незабавен ефект. До днес хората бяха съветвани да работят от дома си поне през половината от седмицата. Сега служителите и работодателите могат да се разберат помежду си за хибридната работа.

От следващата седмица се променят и правилата за пътуващите до Нидерландия, от които вече няма да се изисква представянето на ваксинационен сертификат или документ за отрицателен PCR тест.

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA