Slide
Slide

Амстердам. Нидерландия се отказва от последните действащи ковид правила на фона на увеличения брой хоспитализации. Правителството реши да се откаже от задължителните маски в обществения транспорт, но все пак съветва хората да ги използват, когато са в автобус, трамвай или влак.

На служителите вече не се препоръчва да работят от вкъщи. А тестването за достъп ще бъде премахнато изцяло, също и при големи събития на закрито, съобщи министърът на здравеопазването Ернст Куйперс на пресконференция днес следобед след среща с ресорните министри, съобщава Actualno.com, позовавайки се на NOS и NU.nl.

Куйперс обяви облекчаването на правилата точно две години след като Нидерландия обяви първите си мерки срещу коронавируса. Съобщението идва и в момент, когато хоспитализациите, свързани с Covid-19 се увеличават. Но според Куйперс данните за болниците все още са в рамките на очакваните нива, а броят на инфекциите е стабилен.

Хоспитализациите се увеличават, тъй като повечето хора, които сега дават положителни резултати за Covid-19, са над 50-годишни, каза той. Промените ще влязат в сила на 23 март. С това повечето от ковид правилата за Нидерландия ще бъдат премахнати. От следващия вторник важат най-вече съветите – мийте редовно ръцете си, изследвайте се, ако имате симптоми, и носете маска в обществения транспорт. Хората, които са дали положителен тест за Covid-19, ще трябва да останат вкъщи и да се самоизолират.

Маските за лице остават задължителни в самолетите, тъй като това е част от международно споразумение. Правителството се отказва от съвета за работа от вкъщи с незабавен ефект. До днес хората бяха съветвани да работят от дома си поне през половината от седмицата. Сега служителите и работодателите могат да се разберат помежду си за хибридната работа.

От следващата седмица се променят и правилата за пътуващите до Нидерландия, от които вече няма да се изисква представянето на ваксинационен сертификат или документ за отрицателен PCR тест.

Сподели публикацията