Варна. Турция, Мароко и Тунис ще отбележат едни от най-успешните си летни сезони. Още през октомври южната ни съседка отбелязва ръст от близо 60 процента за ранни записвания, съобщиха от немския туроператор Schauinsland reisen, който с всяка изминала година все по-успешно реализира ваканции на родна земя и е предпочитан сред туристите в Германия. Мароко и Тунис отбелязват близо 40 на сто увеличение при старта на продажбите, а Египет с близо 30% ръст. Страната ни през октомври е регистрирала 27% по-малко записвания през октомври и през следващите месеци се оказва единствената с отрицателни стойности в сравнение с останалите дестинации към които немците проявяват интерес. 4 месеца по-късно резервациите към страната ни са сведени от 30 на 20 % надолу, като все още оптимистично е агентите, които продават почивки у нас, да сведат резервациите или поне да ги доближат до нулата.

Това наложи местните ни хотелиери веднага да вземат мерки и да атакуват нови пазари, част от тях се насочиха основно към българските гости.
Причините немците да направят рязък завой са много, но една от тях е негативният имидж на България в местните медии – там постоянно се говори за бедност, убийства, кражби, а в същото време туроператорите водят истинска битка, за да доведат немските семейства в райска България. Справка в Google.bg, когато се напише на немски език България – Bulgarien, показва на първа страница негативни информации за страната ни. По последни данни на Летище Варна се очаква да кацнат 436 хиляди немски гости или това е с минус 22%, а на Летище Бургас 306 хиляди пътници или това е с близо 40% по-малко от миналия сезон.

Шок за родния ни летен туризъм! Очаквани официални резултати за Сезон ‘2019 – първо в BGtourism.BG