Вероятно сте чували израза „Съдбата обича смелите“. Според някои хора обаче късметът не идва при тези, които са просто смели, а при онези, които докоснат някоя от тези статуи или скулптури, съобщава Daily Mail.

„Малката принцеса“ – Будапеща, Унгария

„Малката принцеса“ е произведение на унгарския скулптор Ласло Мартън , който бил вдъхновен от хобито на дъщеря си да се преоблича като принцеса, използвайки халат за пелерина и вестник за корона.

Статуята „е седнала“ на парапета на десния бряг на река Дунав, малко след централния пазар, и според традицията всеки, който погали коленете й, се радва на добър късмет.

„Кумил – работникът на канализацията“ – Братислава, Словакия

Може да видите статуята на този човек в Стария град, на кръстопътя на улиците „Лауринска“ и „Панска“.

Той е една от любимите скулптури на гражданите и туристите, които имат различни теории за това какво точно изобразява – демотивиран работник от времето на комунизма или палавник, който гледа към полите на минаващите жени, подаден от люка на канализацията.

Il Porcellino” – Флоренция, Италия

„Il Porcellino” (преведено на български „Прасчо“), както го наричат на галено флорентинците, е късметлийският фонтан на Флоренция. Той се намира на около 50 метра западно от площад Синьорията и представлява бронзова статуя на прасе.

Понеже е отчасти куха, скулптурата, изобразяваща едър глиган, позволява на минувачите да пускат монети в устата на прасето, намисляйки си желание. За да се сбъдне то обаче, след като монетата попадне в стомаха на „Прасчо“, всеки трябва да потърка зурлата му за късмет.

„Бюстът на Далида“ – Париж, Франция

Разположен на площад „Далида“ в Монмартър, Париж, „Бюстът на Далида“ е възпоменателен паметник на френската певица и актриса Йоланда Кристина Джилоти, позната на публиката като Далида.

Със своите над 170 милиона продадени албуми в цял свят, тя е била любимката на Париж през 60-те и 70-те. През 1987 г. Далида се самоубива, а скулптурата се появява на десетата годишнина от смъртта й. Според традицията докосването на бюста й носи късмет.

Бюстът на Ейбрахам Линкълн – Спрингфийлд, Илинойс

Известният бюст на 16-тия президент на САЩ е поставен точно пред гробницата му в гробището Оук Ридж в щата Илинойс.

Впечатление прави характерният нос на Линкълн, който блести златно, благодарение на посетителите, потърквали го за късмет в продължение на години. Някои местни жители твърдят, че този ритуал носи щастие, а други – мъдрост.

Статуята на Марин Држиќ – Дубровник, Хърватия

Статуята на хърватския писател Марин Држиќ, известен в днешно време като дубровнишкия Шекспир, се намира на улицата срещу църквата „Св. Блазиус“ („Св. Блаж“) в Стария град на Дубровник.

Според местна легенда потъркването на носа на статуята носи много късмет, а дали това наистина е така, можем да попитаме хилядите хора, от чието докосване късметлийският нос изглежда златен.

Гергана Желева

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК