Slide
Slide

София. Над 1 500 проверки са извършени от началото на сезона в хотели и ресторанти по Черноморието. В около 8% от случаите са установени различен тип нарушения, заяви заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

„В общата картина, според мен, се наблюдава нещо, което аз съм казвал и в предишни наши срещи – едно старание на тези, които предоставят туристическата услуга, да опитат да направят максималното, за да може хората, които са отишли в България на море да се върнат догодина пак. И това трябва да бъде голямата цел”, добави той в предаването „Преди всички” по БНР, поканен да коментира как протича до момента летният туристически сезон.

„Освен цените, които като цяло винаги са били изгодни в България, и отношението се променя”, счита Маргаритов. „Разбира се, някои случаи, които на пръв поглед могат да развалят това впечатление, не бива да бъдат подценявани. Ние осъществяваме проверки и там, в тези обекти обикновено се констатират и административни нарушения, за което се налагат и санкции. Но общата картина като че ли е добра на този етап. Вече не срещаме толкова често онова нарушение, което в миналото беше симптоматика – няма категоризация, не знаете къде отивате. В тези случаи се затварят обектите”, коментира той.

По думите на Маргаритов в момента най-често срещаният проблем е, че „има категоризация, звездите са много, но за съжаление някои от услугите, които трябва да бъдат налични за такава категория заведение, ги няма. Това е основният проблем, с който хората се обръщат към нас. Те казват – ние харесахме нещо в интернет, беше много хубава картинката, беше много добро повествованието, но – отивайки на място – установяваме, че голяма част от услугите в СПА центъра не могат да бъдат предоставени, паркингът не е пред хотела, а е през четири преки. Това е нарушение, за което има санкция”, посочи още той.

Председателят на КЗП обърна внимание, че ако ще има допълнително калкулиране на услуга в сметката на клиента, това трябва да бъде оповестено предварително. „Не може, например да пише картофи три лева и картофи със сирене три лева, а после да се окаже, че само сиренето е три лева”, даде пример той. Когато потребителят сам избира съставките на една храна, също трябва да бъде отбелязано каква е стойността на всяка една от тях.

Маргаритов се ангажира КЗП и функциониращият към нея Европейски потребителски център да окажат съдействие на неизлетелите вчера от Франкфурт български граждани с редовен полет на авиокомпанията WIZZ Air да получат справедливо обезщетение. „Това е един голям въпрос, който стои от известно време. Може би трябва институциите координирано да предприемат някакви действия по този въпрос, защото са масови случаите, в които на летищата се получават закъснения на полети. Може би летищните администрации, авиокомпаниите, операторите на летищата не могат да смогнат, но са длъжни да го направят, защото ние си плащаме, за да пътуваме. Би трябвало да се положат съществени усилия за подобряване на тази услуга”, каза още Маргаритов.

Сподели публикацията