Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Балчик. „Ел Булгаро – легендата е жива“ е новата изложба на Александър Пройнов – Апер. Експозицията ще може да се види от 15 до 29 юли в галерия „Тунела“ в „Двореца“ в Балчик. Апер работи в сферата на монументалното изкуство.

„За мен Балчик е връзката с румънската кралска династия, която е ярък почитател на българското изобразително изкуство от 18 век насам. Моето докосване до поетиката и красотата на Двореца в Балчик, в съчетание с моето скулптуриране смятам, а и съм убеден, че ще донесе удоволствие и радост на гражданите и гостите на града и на това приказно място на брега на Черно море. Усещането ми за форма и знак ще допълнят природните и архитектурни достойнства на Двореца“, отговаря творецът, попитан защо поредната му творческа изява е точно в Балчик.

Плаж в България си реши проблема с хвърлянето на фасове в пясъка (снимки)

За времето от 1982 до днес като творец Апер е реализирал 16 индивидуални изложби в Европа и Азия- Франция,Италия-Рим –водещ артист в Дните на българската култура, Германия, Австрия, Кипър, Словения, Хърватска, Естония, Киргизия, Португалия, Македония  и над 800 арт-акции, изложби и представяния в България .

Носител е на редица награди  вкл. и  на сребърен медал за принос към съврeменното изкуство.

Създател  и автор е на европейския символ “Зевс и Европа” за национални и регионални медии /телевизии/ под егидата на френското правителство и ЕС.

Създател и автор  е на наградите  на десетки  национални структури в сферата на икономиката, политиката и културата: “Златната ракла”,  на наградата „Слава”, връчвана на най-успешна фирма от Германо-Българската индустриално-търговска камара, на Комисията за защита на конкуренцията, Будител на годината на БНР-статуетката „АЗБУКИ”, на  наградата Топ-20 за българска музика на БНТ и БНР, на статуетката „Бялата птица”, връчвана от БТА за дарителство, на НАП, МВР,МНО, литературни и поетични конкурси.

Учредител и автор е на награди  за спортна журналистика – „Брадвите” в памет на спортните журналисти братя Екскерови, юношеско и младежко творчество, читалищна дейност.

Дарител на десетки обществено  политически и  народо полезни организации, училища, читалища, сиропиталища и на индивидуални носители на национална гордост и българщина .

Определя се като асоциативно символистичен –философски скулптор, носител на новия Ренесанс.

Негови статуетки са притежание на Ватикана – подарени на папа Йоан Павел  Втори  и Папа Бенедикт, на много световни музеи и частни колекции.

Сподели публикацията