Ген.-майор Мутафчийски заяви, че PCR тестът няма да изключи задължителната карантина за влизащите в България

София. Националният оперативен щаб ще продължи работа и след края на извънредното положение, обяви председателят му ген.-майор Венцислав Мутафчийски. По думите му премиерът Бойко Борисов е дал конкретни задачи за изясняване на по-нататъшните мерки и правила на живот в условията на COVID епидемия. Щабът ще отговаря за мерките, които ще бъдат наложени, за да се възобнови туризмът у нас, съобщава bTV. Трябва да се направи мониторинг на цялата информация, която идва от страните в Европейския съюз, както и в световен мащаб. Относно задължителната карантина след пътуване в чужбина, проф. Мутафчийски уточни, че премиерът е инициирал разговори с лидерите на държави от региона за въвеждане на реципрочни мерки, каквато е препоръката на Европейската комисия.
„PCR тестът не заменя карантината, защото има хора, които са влезли от чужбина и към 10-ия ден се установява, че са болни. Най-силното оръжие срещу тази епидемия са карантинните мерки“, допълни той. Той заяви, че в момента се работи върху изработването на правила за самолетния туризъм. Мутафчийски обясни, че се обсъжда промяна в климатичните системи на летателните машини и пътниците да не се разполагат шахматно.
На въпрос защо при по-малко заразени е било въведено извънредно положение, а при повече мерките се разхлабват, шефът на Щаба обясни, че населението не е знаело как да се пази от заразата, а сега дори най-малките деца за запознати. Проф. Мутафчийски уточни, че се прави проучване на ситуацията с детските градини в Дания, където те работят повече от 10 дни, а заболеваемостта в страната не се е увеличила. „В същото време в Германия се отчита, че рисковете в детските градини и училищата – остават. Поне още една седмица у нас не трябва да се отварят детските градини“, посочи председателят на Щаба. Той заяви, че в България продължава клъстерното разпространение на заразата. „Ние изследваме контактните лица към установени клъстери и колкото повече се отдалечаваме от ядрото, толкова по-малко болни засичаме. Ако продължим в този дух и могат хората на доц. Кунчев да ограничават заразата, това дава по-големи шансове за нормален начин на живот“, допълни той. Относно отварянето на фитнесите и спортните зали, проф. Мутафчийски посочи, че все още е рано за тях.
Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA