Slide
Slide

София. Близо 40 % е спадът на туристи през зимния сезон, заяви в сутрешния блок „Тази сутрин“ на bTV вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. „Ние бяхме почти единствените, които имахме зимен сезон. Навреме предприехме мерки и създадохме епидемични правила за посрещането на туристи. Проверките, които бяха на терен и на място помогнаха бизнесът да бъде дисциплиниран. От 1 май е планирано да открием летния туристически сезон“, каза Николова.

„България даде своята ясна заявка относно въвеждането на зелени дигитални сертификати. Тази идея има подкрепата от 13 държави от ЕС. Очакваме ЕК да приеме единно решение за дигиталния зелен сертификат, защото знаете, че това е решението за пътуванията. Ние сме обявили начините как ще се влиза в България – с негативен ПСР тест, изследване за преболедували от страна на коронавируса антитела  и документ за ваксинация. Очакваме здравните власти да дадат ясни правила за начина, по който чужденците ще влизат в България и това да бъде регламентирано със заповед“, добави Николова.

Ваксинация на туристическия бранш

Около 150 хиляди души работят в туристическия бранш. 86 хиляди са заявили желание да бъдат ваксинирани. Страната е създала организацията и започва ваксинирането на работещите в туристическата индустрия.

Руски пазар

„Русия спря полетите си до Турция до 1 юни. Ние очакваме руските туристи не само защото обичат да почиват в България, но и много от тях имат имоти. Около 500 хиляди руснаци имат недвижими имоти в България. Трябва да имаме решение по този въпрос. Ние сме отправили конкретни решения към Министерството на Външните работи. Много от нашите бизнес партньори очакват и британските туристи, но там има ограничение на пътуването до края на юни месец, включително и глоба в размер на 5 хиляди паунда“, заяви Николова.

„Очаквам дигиталният зелен паспорт да регулира правилата по влизането на чуждите туристи, както и когато става въпрос въпрос за посетители от трети страни, когато няма единно решение, ние да не дискриминираме туристите, които трябва трябва да влязат в България и дадем ясна заявка как да влизат те – дали в медицинско изследване или отрицателен ПСР тест“, посочи още туристическият министър.

Практиката за безплатните чадъри и шезлонги от миналата година е добра и работеща и ще я приложим и тази година. Изготвихме промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), предстои неговото съгласуване, добави Марияна Николова.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията