Slide
Slide

Берлин. Заради високия брой на новозаразени с коронавирус общественият живот в Германия от сряда ще бъде силно ограничен, обяви канцлерът Ангела Меркел. След днешната конференция с премиерите на федералните провинции тя участва в пресконференция, по време на която разясни допълнителните ограничения, които ще бъдат въведени от 16 декември до 10 януари на териториятана цяла Германия, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на БГНЕС. Здравната система е силно натоварена, което породи необходимостта от действия, поясни Меркел.

Riu Hotels & Resorts са обявени за хотели на годината в България

На 5 януари предстои ново съвещание, за да се обсъди актуалната обстановка и да се преценят по-нататъшните действия. Меркел отново призова гражданите да ограничат колкото е възможно повече контактите помежду си, съобщи Дойчландфунк.

Срокът на действие на планираните мерки е до 10 януари, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодлер, като подчерта, че „короната е излязла извън контрол“.

Wizz Air е авиокомпания на годината в България

Остават затворени всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки, седмичните пазари и директни търговци на хранителни стоки, услугите за доставка, магазините за напитки, за здравословни храни, аптеките, магазините за медицински консумативи, дрогериите, оптиките и магазините за слухови апарати, бензиностанциите, работилниците за ремонт на автомобили и велосипеди, банките и спестовните каси, пощенските станции, химическото чистене, пералните, павилионите за вестници, пазарите за животни и фуражи, пазарите за коледни елхи и магазините за продажби на едро.

Затварят се фризьорските и козметичните салони, салоните за масаж, студиата за татуировки.

За супермаркетите също ще бъдат въведени ограничения по отношение търговията със стоки, които не са хранителни и не са необходими за ежедневни нужни.

Бургас е носител на голямата награда „Дестинация на годината“

Предвидена е допълнителна финансова помощ за икономиката.

„Ние не оставихме сами предприятията“, заяви финансовият министър Олаф Шолц.

Механизмът за финансова помощ, който ще се прилага от януари, предвижда максималният размер да бъде увеличен от 200 000 на 500 000 евро. Максималният размер на безвъзмездните средства се планира за компании, които са пряко и косвено засегнати от затварянето. Помощта за преодоляване е безвъзмездна заради намалелите продажби, свързани с коронакризата. Ще бъдат възстановявани фиксираните разходи на фирмите. За компаниите, засегнати от затварянето, трябва да има авансови плащания, подобни на помощта през ноември и декември.

Собственикът на Замъка Георги Тумпалов получи наградата за туристическа забележителност на годината

По оценка на Министерството на финансите, разходите за разширената помощ ще възлязат на 11,2 млрд. евро за един месец.

От 16 декември до 10 януари ще има ограничения за училищата и детските градини. Препоръчва се през този период децата да останат вкъщи, „когато това е въможно“. На родителите трябва да бъде предоставена възможност да ползват отпуск през това време.

Работодателите трябва да положат усилия да осигурят дистанционна работа на служителите си.

В Германия сега е в сила така нареченото „меко“ затваряне, в сравнение с първата карантина, която беше през пролетта, бяха отворени детски градини и училища, търговски центрове и нехранителни магазини.

Броят на потвърдените случаи на инфекция с новия коронавирус в Германия се е увеличил с 28 438 за последните 24 часа. 496 души с инфекцията са починали за 24 часа. През цялото време на пандемията инфекцията е открита при 1 300 516 жители на Германия, 21 466 пациенти са починали от усложнения.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията