София. От миналата седмица вече започнах и инспекции на терен в зимните курорти, за да се уверя в готовността им за предстоящия сезон. Към момента те показват, че единните правила на Министерството на туризма са въведени. Има поставени информационни табла, храненето е обезпеченото, следи се за спазване на противоепидемичните мерки и считам, че ще имаме сезон. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в „Денят започва“ на БНТ. Тя подчерта, че са необходими общи усилия с бранша, за да се покаже дисциплина, като е важна и отговорността на гражданите. Вицепремиерът коментира още, че се следи непрекъснато ситуацията с разпространението на коронавируса и, ако ситуацията позволява, ще бъде обсъдено удължаване на работното време на заведенията по време на Коледните и Новогодишните празници.

В тази ситуация никой няма да бъде оставен сам. Разработили сме 3 варианта за предоставяне на европейско финансиране на екскурзоводи и планински водачи. Те са предоставени за разглеждане и одобрение от Управляващия орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, откъдето се отпускат средствата в размер на 3 млн. лв. Тя уточни още, че парите от еврофонда са осигурени, но при тези професии предоставянето до крайните бенефициенти е по-трудно, защото са физически лица.

Няма да допуснем екскурзоводите и планинските водачи да не получат финансиране, те са важна част от сектор туризъм, подчерта министърът. По думите ѝ активно се работи това да стане до края на декември. Освен тях още 10 млн. лв. са осигурени по същия европейски фонд за подпомагане на туроператорите и туристическите агенти. Министър Николова информира, че 840 фирми са подализаявления за подпомагане по европрограмата, които в момента се разглеждат. Всички, които отговарят на критериите, ще получат подпомагане в размер на 10% от оборота си за миналата година, посочи ще тя. Много важно е да запазим заетостта в сектора, като благодарение на мярката 60/40 сме запазили над 30 хил. работни места, съобщи министърът.

Относно „карантинните хотели“ министърът посочи, че сътрудничеството между хотелите и болниците вече стана практика и на много места сработи. Това не са болници, там могат да се настаняват хора, които се притесняват за здравето си в къщи или са контактни и под карантина, или туристи и нямат симптоматика, обясни тя. По думите ѝнастанените няма да плащат, като според нормативната база у нас това може да стане през бюджета на НЗОК. В момента се правят разчетни, но на държавата това настаняване излиза два пъти по-евтино и здравната система не се претоварва, допълни вицепремиерът. Тя подчерта, че са осигурени около 5000 легла на доброволен принцип от бранша и няма да бъдат провеждани конкурси или министерството да определя местата за настаняване.

Рекламата е много важна за развитието на туризма у нас и в момента нашият комуникационен микс е насочен към социалните канали, посочи министър Николова. И допълни, че се търсят иновативни начини за популяризиране на дестинация България, като за бюджета за следващата година са договорени допълнително 5 млн. лв., които да се добавят към настоящия бюджет за маркетинг и реклама.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията