Slide
Slide

София. 155 милиона лева спешна помощ от държавата искат туроператорите, за да оцелеят. Браншът няма приходи вече седем месеца, а много малко туроператори са се възползвали от мярката 60/40 за туристическия бранш. Това стана ясно на пресконеференцията „Спешна необходимост от държавна помощ за туроператорите, за да продължим да работим“, организирана в БТА от Обединение „Бъдеще за туризма” /ОБТ/, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/, Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/ и Сдружение „Туризъм“.

„Необходими са ни 155 милиона лева (79 милиона евро) за целия ни бранш.

Една абсолютно обозрима сума за един държавен бюджет. Тук трябва да отбележим, че в края на септември слушах изявление на Кристалина Георгиева, в което тя се обърна към българското правителство да не спира да финансира затруднените отрасли – специално при нас финансирането не е започнало. По-затруднен отрасъл от туроператорите в икономиката, не само в българската, няма. Ако получим тези 79 милиона евро, то ние ще се справим. Над 60% от сумите, които дължим на клиентите са върнати като ваучери, останалите трябва да извадим и да върнем кеш. Сумата, която ни е необходима, е да оцелеем до март месец 2021 г.“, заяви Румяна Балтова от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

„Сред обществото се налага мнение, че парите, които ние в момента търсим са за нас, а едновременно с това и държим парите на клиентите.

Какво означава един туроператорски пакет?

Той съдържа няколко компонента. Когато ние правим сделка с един клиент и подписваме договор с него, то това означава, че ние вече сме платили съответните услуги, които ние му продаваме, защото никой от нас не прави резервация за самолетен билет и да я плаща в деня на пътуването – няма такъв филм! Това, което сме изчислили в тези 155 милиона лева са пари, които ние сме разплатили към доставчици.

Няма статистика или място, откъдето да извадим обороти, по които да се видят кои сме входящ и изходящ туризъм.

Тук има заложени проблеми в законодателната част, която ние ще продължим да се борим да променим и да вървим напред. Не го казвам за първи път, но за съжаление туроператорството и турагентството се води в графа развлекателни и шоу програми. От тази гледна точна доскоро икономиката на държавата не ни виждаше изобщо да съществуваме за нея. Не ни виждат, защото ние не сме сложени в статистическия институт – там, където трябва да сме. Далеч бъдете от идеята, че туроператорът прибира едни пари и ги слага в джоба си.

Кредитният продукт, който искаме, е в рамките на 3 години да имаме гратисен период, максимум до 3% лихва, която да използваме и възвръщаемост до 5-7 години обратно“,

заяви Павлина Илиева – председател на СТТА „Обединение Бъдеще за туризма”.

Тя посочи още, че ББР в момента раздава т.нар. кредити 300 000, които минават през търговските банки. „10 банки работят с тези кредити. Тук проблемът е, че 7 месеца не работим и може да си представите нашия ОПР и баланс какви са, представяйки ги в банката. Ние имаме нулеви приходи и ставаме неплатежоспособни пред банките, и сме абсолютно отпаднали, за да може да бъдем кредитирани по кредита на ББР. Дори и да имаме инвестиции, то на нас ни се дава кредит от 7%, за който трябва да върнем годишна лихва е 21 хиляди лева“, добави Илиева.

Туроператорите посочиха, че имат добър диалог с Министерството на туризма – вече имало чуваемост и адекватност при решаването на проблемите им. Като пример откроиха бързата реакция за сваляне на ограниченията за пътувания на украинците към страната ни.

Запис на пресконференцията, която бе излъчена на живо, може да проследите тук

Сподели публикацията