Slide
Slide

Гръцкият остров опитва да се освободи от имиджа си на дестинация за туристи с ваканционни пакети

о-в Крит. След като проектирала успешно имот в Миконос, архитектката от Атина Марина Бирдимири избрала крайбрежния град Елунда на североизточното крайбрежие на Крит за следващия си проект. Това се случило през 2008 г. и градът бил популярна туристическа дестинация. Но до завършването на вилите Гърция вече била обхваната от дългова криза и рядко се намирали купувачи. Затова Бирдимири започнала да ги отдава под наем и оттогава не е поглеждала назад, въпреки че редовно получавала предложения от хора, които искат да ги купят, пише Investor.bg, позовавайки се на Financial Times.

„Никога не съм си представяла, че мога да изкарвам толкова пари от отдаване под наем“, казва тя. Вилите на Бирдимири – едната с шест стаи, а другата с осем, могат да бъдат наети за над 8000 евро на седмица чрез туристическите компании Abercrombie и Kent, което е признак за все по-луксозното строителство в Елунда и за богатите клиенти, които избират да прекарат ваканцията си там.

„Времето е хубаво от март до ноември, можете да откриете тихи села и все пак да сте близо до дивата част на Гърция. Това е едновременно автентично и международно“, казва Бирдимири.

Колко време Елунда, чието постоянно население не надхвърля 2000 души, може да задържи автентичността си е друг въпрос. Въпреки че районът около пристанището остава спокоен и незасегнат от строителство, вече се подготвят няколко големи проекта за курорти, които според местните жители може да навредят на пейзажа и на общността.

От 2007 г. насам Mirum Group, която е един от най-големите собственици на земя в Гърция, инвестира стабилно в региона. Първият й проект, Mirum Villas, е за десет жилища с четири до шест стаи на терен с площ от над 4 хил. кв. м. Вила с пет стаи и гледки към водата е обявена за продажба от имотната компания Engel & Völkers за 2,8 млн. евро.

Неотдавна Mirum е получила разрешение да изгради и Elounda Hills, огромен курорт на стойност 410 млн. евро с 600 жилища, хотели, обекти за забавление и яхтклуб, който ще се простира на площ от 850 декара между Елунда и главния град на областта Агиос Николаос. Компанията планира да построи и друг курорт, Park Residences, с площ от 110 декара. „Предприемачите се целят в международния пазар, но трябва да бъдат внимателни да не преминат тънката граница на свръхзастрояването“, предупреждава Бирдимири.

Туристи от 13 държави посетиха Екопарк „Геранеа“ това лято

Не е трудно да се разбере защо Елунда привлича предприемачите. Според изследване на Гръцката статистическа служба и E&V цената на квадратен метър на имотите в града може да достигне до 7 хил. евро (с около 2000 до 3500 евро на квадратен метър повече спрямо сходни имоти на други места в Крит). Цените са високи заради липсата на наличности, казва Натали Леонтараки, президент на E&V за Гърция. “Зная за компании от Кипър, Германия и Америка, които придобиват земя за строителство“, допълва тя.

Елунда има вторичен пазар, казва Георгиос Михаелидис, собственик на местната агенция Buy and Sell. Цените на имотите в селата, където обичайно живеят местните жители, започват от под 100 хил. евро за къща. В предпочитани от чуждестранни купувачи зони като хълмове с гледка към крайбрежието цената на вилите достига най-малко 300 хил. евро, но може да надхвърли и 2 млн. евро. Михаелидис смята, че цената на луксозните имоти в Елунда е нараснала с 10% през миналата година.

В цялата страна цените на жилищата все още са далеч от нивото си преди финансовата криза. През десетте години до началото на 2018 г. цените на имотите в Гърция са намалели с 43 на сто, съобщава сайтът Global Property Guide, който използва данни на Гръцката национална банка и на Гръцката статистическа служба.

Но цените отново започват да растат. Компанията Remax изчислява, че те са скочили със 7,3% на национално ниво през миналата година. В Крит цените са нараснали с 3,5% между 2017 и 2018 г., показват данните на E&V. Други острови регистрират по-големи ръстове. Жилищата на остров Корфу са поскъпнали със 7,4% миналата година, показва изследване на гръцкия имотен сайт Spitogatos.

Брокери на недвижими имоти казват, че интересът от страна на чуждестранни купувачи е подкрепен от програмата „златна виза“ в Гърция, въведена през 2013 г., която позволява на граждани на страни извън ЕС да получат виза в замяна на инвестиция в имот на стойност 250 хил. евро.

През 2018 г. са издадени 9756 разрешения за местопребиваване на инвеститори, което е ръст спрямо 3695 през 2016 г., сочат данни на компанията Enterprise Greece. Най-голямата група купувачи са от Китай, следвани от руснаците и турците, показва изследването.

Чуждестранните купувачи на Михаелидис са предимно от Северна Европа и Великобритания. В комплекса Diamond Residences, компанията му Buy and Sell продава двустайно жилище на брега на морето с басейн за 1,5 млн. евро. Тя също така е обявила за продажба самостоятелна вила с шест спални, гледка към морето и инфинити басейн за 1,3 млн. евро.

Леонтараки казва, че мащабът на планираното строителство в Елунда все още е рядкост за други градове в Гърция, но Крит опитва да се освободи от имиджа си на дестинация за туристи с ваканционни пакети. „Елунда ще стане известна като дестинация, предлагаща най-доброто в луксозния туризъм. Като Майорка или Монако“, убедена е тя.

Сподели публикацията